Antena 3 CNN Actualitate De la 1 iunie, clinicile particulare ar trebui să practice aceleaşi tarife ca spitalele de stat

De la 1 iunie, clinicile particulare ar trebui să practice aceleaşi tarife ca spitalele de stat

De la 1 iunie, clinicile particulare ar trebui să practice aceleaşi tarife ca spitalele de stat
Sursa foto: Foto: www.nettletontribe.com.au
03 Iun 2014   •   21:06

Operaţiile într-un spital privat ar trebui să coste exact ca la stat sau ar putea fi chiar gratuite. Asta vor autorităţile din sănătate care au impus, de la 1 iunie, clinicilor particulare să practice aceleaşi tarife ca în spitalele de stat, dacă vor să îşi păstreze contractele cu Casa de Asigurări. Pacientul asigurat n-ar trebui să scoată bani din buzunar când merge la privat, dacă serviciul e decontat de Casă. Spitalele private ar mai putea câştiga doar din condiţiile hoteliere pe care le oferă pacienţilor.

În prezent, intervenţiile medicale din spitalele private au costuri aproape duble faţă de tarifele bătute în cuie de stat. 2.000 de lei e preţul unei operaţii de apendicită. Dar în conturile spitalului privat intră mai mult de atât. Pe lângă banii primiţi de la pacient, statul decontează costul operaţiei, dacă pacientul e asigurat. Adică încă 1500 de lei.

În ultimii ani, tot mai multe spitale private au încheiat contracte cu casele de asigurări. Dar, în loc să ofere serviciile decontate de CNAS gratuit pacienţilor asiguraţi, au aplicat tarife mult peste costul de la stat.

În spitalul de stat, operaţia e gratuită. Adică se face doar cu banii de la casa de asigurări. Pacientul nu mai dă nimic. Cel puţin, nu oficial.

Cele mai mari diferenţe sunt la pachetele de naşteri. Statul decontează pentru o naştere în jur de 2.000 de lei. La privat, pacientele ajung să plătească şi cinci mii de lei în plus faţă de aceşti bani.

Autorităţile vor ca preţurile de la spitalele private să fie la fel ca cele de la stat, dacă sunt în contract cu casa de asigurări.

În plus, pentru fiecare noapte de spitalizare, spitalele nu vor putea cere mai mult de 300 de lei.

Până acum, privaţii nu au comunicat dacă vor păstra contractele cu casele de asigurări. În cazul în care vor renunţa, banii vor fi redistribuiţi către spitalele de stat.

×
Subiecte în articol: Casa de Asigurari de Sanatate
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close