Antena 3 CNN Actualitate "De ziua lui, în loc să-i spun la mulți ani, i-am spus odihnă veșnică, bebică!" Declaraţiile cutremurătoare ale mamei copilotului Sorin Pătraşcu, mort în accidentul aviatic de la Constanţa

"De ziua lui, în loc să-i spun la mulți ani, i-am spus odihnă veșnică, bebică!" Declaraţiile cutremurătoare ale mamei copilotului Sorin Pătraşcu, mort în accidentul aviatic de la Constanţa

Aceasta este povestea căpitanului Gheoghe Sorin Pătrașcu, unul dintre cei 7 militari morți, după ce elicopterul lor s-a prăbușit la Constanța, acum un an și jumătate.

"De ziua lui, în loc să-i spun la mulți ani, i-am spus odihnă veșnică, bebică!" Declaraţiile cutremurătoare ale mamei copilotului Sorin Pătraşcu, mort în accidentul aviatic de la Constanţa
Sursa foto: Arhiva Antena 3 CNN
de Ştefan Petrică    |    15 Sep 2023   •   22:12

În urmă cu un an şi jumătate, Sorin a plecat într-o misiune de salvare a pilotului unui MIG căzut aproape de granița cu razboiul și nu s-a mai întors. Sorin Pătrașcu avea doar 27 de ani, era cel mai tânăr membru al echipajului. Avea la activ 500 de ore de zbor.

În urma morţii lui, părinții se zbat între suferinţă şi găsirea unor răspunsuri.

De ce a căzut elicopterul? De ce s-a dat ordin de zbor dacă era vremea rea și nu era vizibilitate? De ce nu au fost mai multe informații legate de condițiile meteo?

Citește și: "Dumnezeu să-l așeze într-un loc mai bun". Moment emoționant la școala copilului din Galați, mort după ce a căzut de pe bicicletă

Și, mai ales, de ce au fost pierdute 4 sau 5 minute pentru a da ordinul de renunțare la misiune?

Pe lângă întrebările fără răspuns şi tot mai rarele vizite ale comandanţilor de la Kogalniceanu, părinţilor tânărului căpitan erou nu le-a rămas decât să-şi trăiască doliul veşnic cu speranţa că într-o bună zi adevărul va coborî de acolo de unde a urcat Bebe al lor.

Revolta în lacrimi a mamei pilotului

"Tot ce este este acum în existența noastră sunt drumurile spre cimitir și înapoi.

De ziua lui, în loc să-i spun la mulți ani, i-am spus odihnă veșnică, bebică! Este cumplit!

Era un copil extraordinar, făcea totul cu o simplitate și un bun simț, dar și rafinament. Totul într-o singură persoană. 

În ziua de 26 m-a sunat și mi-a spus că a fost consemnat în unitate pentru un număr limitat de zile în contextul războiului din Ucraina.

Ultima dată am vorbit cu el duminică seară.

Apoi, pe 2 așteptam telefonul, dar s-a întâmplat tragedia.

Am fost anunțați că nu există supraviețuitori. Din momentul acela a început coșmarul.

Viața noastră s-a încheiat și a început un coșmar continuu.

Domnul Claudiu Lazăr, care era procuror la vremea respectivă, la întrebarea mea, de ce s-a întâmplat, mi-a explicat, "ordinele se execută, nu se discută".

Mi-au spus că palele elicopterului au înghețat și nu s-au mai învârtit.

În acea seară ningea foarte viscolit.

Nu au avut vizibilitate, iar când au plecat nu au fost informați corect despre vremea în zona în care trebuiau să ajungă.

Inițial, un echipaj american trebuia să facă acest lucru, dar au făcut un tur de pistă și ei au spus că vremea nu le permite să zboare și au refuzat.

Apoi s-a luat decizia să fie trimiși băieții noștri.

Din momentul morții fiului meu, comportamentul Armatei a fost total greșit, cel puțin față de familia mea și continuă să fie la fel de greșit.

De ce nu ni se dă voie să ascultăm casetele? Este copilul meu! 

Le spun la toți militarii, sunteți copiii vitregi ai Armatei

Marea familie a armatei este formată doar din cei sus puși, voi sunteți niște simple nume, care, în momentul în care veți ajunge ca copilul meu, la doi metri sub pământ, când veți ajunge niște eroi, atunci nu mai contați pentru nimeni.

Nimeni nu își asumă! Oare pot să doarmă liniștiți?

Nu-și dorește nimeni să știe cum e să te culci la 2, 3 noaptea, să te trezești în mijlocul nopții cu imaginea fiului tău care nu mai vine.

Îl rog pe el, de acolo, să aibe grijă de noi și să nu lase ca adevărul să fie ascuns", a spus mama lui Sorin, Adriana Pătrașcu.

"Încă din seara accidentului, din 2 martie 2022, șefii Armatei nu au spus adevărul.

Comunicatul suna așa:  "Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabile și primise ordin să se întoarcă la bază".

Nu este adevărat. Nu primise niciun ordin dintr-un motiv clar și groaznic

Pentru că membrii echipajului nu mai erau în viață când s-a dat ordinul de revenire.

În momentul în care noi, la Libertatea, am corelat orele din cutia neagră, cele de la comandament și cele de la turnul de control, ceea ce a rezultat, poate fi definit simplu: Ordinul de a nu decola a fost dat abia dat abia după ce elicopterul decolase, iar cel de întoarcere, după ce elicopterul se prăbușiseră", a spus Cătălin Tolontan, redactor șef ziarul Libertatea, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close