Antena 3 CNN Actualitate Educație Bilanț îngrijorător. Numărul actelor de violență petrecute în școli, în creștere de la un an la altul

Bilanț îngrijorător. Numărul actelor de violență petrecute în școli, în creștere de la un an la altul

Actele de violență petrecute în școlile din România sunt tot mai numeroase, iar elevii devin din ce în ce mai interesați să urmeze exemplele negative.

Bilanț îngrijorător. Numărul actelor de violență petrecute în școli, în creștere de la un an la altul
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mai 2023   •   11:11

În anul școlar 2019-2020, numărul actelor de violență înregistrate în școli a fost de 7.715, în timp ce în anul școlar 2020-2021, cazurile au fost reduse la 2.218.

Cu toate acestea, în anul școlar 2021-2022, fenomenul violenței în școli a luat amploare, fiind înregistrate 9.741 de cazuri, iar specialiștii spun că, în realitate, cifrele sunt mult mai mari.

"Nu cred că aceste cifre sunt reale. Cred că cifrele sunt cu mult mai mari, pentru că încă ne confruntăm cu o reticență în a raporta actele de violență în școli. 

Cifra este mai mare față de anii precedenți pentru că, în sfârșit, începem să înțelegem că este nevoie să raportăm aceste cazuri, pentru că numai în acest fel putem să primim sprijinul necesar din exterior", a spus Iuliana Constantinescu, reprezentantul Federației Părinților din Sectorul 2.

Citește și: Un elev de 7 ani a mers cu o armă cu lunetă într-o şcoală din Constanţa | Un cadru didactic a sunat la 112

Datele colectate de Asociația Salvați Copiii arată că 30% dintre elevi au fost amenințați de colegi, iar 50% au fost umiliți și chiar agresați fizic la școală.

Specialiștii spun că un comportament violent este influențat de mai mulți factori, însă educația primită de la păriți are un rol esențial.

"Cea mai mare importanță o are educația pe care elevul o primește în familie. Dacă un copil provine dintr-un mediu violent, evident că va exterioriza și el acest tip de comportament.

Cu toate acestea, cred că cea mai mare responsabilitate a sistemului de învățământ este să-i ajute pe acești copii să iasă din mediul nociv în care au crescut", a mai adăugat reprezentantul Federației Părinților.

×
Subiecte în articol: bullying şcoală violenta
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close