Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum pronunţăm corect cuvintele împrumutate

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum pronunţăm corect cuvintele împrumutate

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum pronunţăm corect cuvintele împrumutate
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
01 Aug 2018   •   11:41

Accentuarea cuvintelor nu este ceva complicat, pentru că noi, ca vorbitori simţim unde trebuie să punem accentul. Sunt însă situaţii în care ezităm, spre exemplu la cuvintele împrumutate. Acolo de obicei există o tensiune între accentuarea din limba de origine şi cea care se răspândeşte în română. Norma academică este foarte limpede atunci când recomandă o formă sau alta, sau două forme posibile pentru acelaşi cuvânt. Totul este să şi cunoaştem regula. Iată câteva cuvinte la care greşim cel mai des.

Ana Iorga a explicat cum se pronunţă corect ''butelie'', cuvânt care şi-a păstrat accentuarea din franceză de la ''bouteille''. Se va sublinia de fiecare dată vocala pe care cade accentul.  

Un cuvânt vechi a ajuns să îi mire pe mulţi. Este vorba despre ''profesor'', cuvânt care provine tot din limba franceză. În cazul acestui cuvânt, accentuarea este posibilă în două variante.

Cuvântul care generează cele mai multe discuţii, este ''trafic''. Românii se contrazic cel mai mult. Cuvântul ''trafic'' are două forme de accentuare care sunt corect, cum este şi în cazul cuvântului ''antic''. Adjectivul poate fi accentuat ori pe prima, ori pe a doua silabă, fără să încălcăm vreo regulă.

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close