Antena 3 CNN Actualitate Medic neurochirurg, despre diferenţa dintre CT şi RMN | Informaţii ultile pentru rezultate cât mai precise

Medic neurochirurg, despre diferenţa dintre CT şi RMN | Informaţii ultile pentru rezultate cât mai precise

Scanările CT şi RMN fac parte din categoria investigațiilor imagistice de înaltă precizie utilizate în practica medicală curentă, însă puţini dintre noi ştiu care este diferența dintre ele.

Medic neurochirurg, despre diferenţa dintre CT şi RMN | Informaţii ultile pentru rezultate cât mai precise
Sursa foto: GettyImages
de Claudia Popovici    |    14 Dec 2023   •   22:54

Dr. Dan-Răzvan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a venit în ajutorul pacienţilor şi a explicat care sunt avatanjele şi dezavantelejele celor două investigaţii imagistice pentru a obţine rezultate cât mai precise.

Potrvit medicului neurochirurg ambele investigaţii sunt bune, cu menţiunea că RMN-ul este mult mai sofisticat şi vede mai minuţios treaba şi este o investigaţie mult mai scumpă

"CT-ul şi RMN-ul nu sunt două investigaţii perfect superpozabile. Fiecare are avantajele şi dezavantajele ei. În sfera cronologică, CT-ul este primul care a apărut. Este subiect de Premiu Nobel în medicină. Mă mir că nu e şi RMN-ul.

CT-ul are avantajul unei rapidități - 4-5 minute, poate mai puţin. Este cu raze X, iradiază - dezavantaj. Aparatul este ieftin - în jur de 1 milion de euro, la nivelul unui spital mare, nu este o investiţie problematică. Este de primă elecţie în urgenţă. Vine pacientul lovit, în comă, cu nu ştiu ce problemă - CT. Nu necesită o investiţie mare, un buncăr atât de performant de împământare şi niciun un specialist radiologic atât de bun.

Încă un avantaj este că vede osul foarte bine, este perfect pentru os. De-asta este foarte bun în fracturi şi în traumatisme, nu atât de bun în tumori. Creierul îl vede de nota 8 din 10, binişor. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu măduva spinării şi nervii. Nu vede grozav, aproape deloc. De asta nu este foarte bun pentru hernia de disc. Poate fi folosit cu substanță de contrast sau nu.

RMN-ul este complementar, o investigație extraordinar de complexă. Nu este iradiantă, este cu câmp magnetic. Necesită o investiţie foarte mare din partea spitalului - se depăşesc 7-8 milioane de euro. Este de elecţie pentru creier. Vede mai prost osul. Reconstituie multe secvențe, vede AVC-ul. Se poate vedea şi edemul din jurul tumorilor. Poate fi folosită substanța de contrast. Diagnosticul ar trebui să îl facem pe RMN.

Dezavantaje: durează mult. Sunt pacienţi cu claustrofobie, nu pot face RMN-ul. Sedarea este un lucru complicat. Trebuie să stea anestezistul acolo cu o trusă de intubaţie. Pacienţi care au implanturi metalice; Pacienții superobezi - peste obezitate gradul 3 - nu încap pe mese şi sunt nişte mese foarte sensibile" a explicat dr. Dan-Răzvan Benția pentru DCnews.ro.

 

×
Subiecte în articol: RMN CT medic neurochirurg
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close