Antena 3 CNN Actualitate Salariaţii care merg la vot ar putea primi o zi liberă plătită. Alina Mungiu-Pippidi: "E ca și cu micii dați la oameni ca să se vaccineze"

Salariaţii care merg la vot ar putea primi o zi liberă plătită. Alina Mungiu-Pippidi: "E ca și cu micii dați la oameni ca să se vaccineze"

Salariații care merg să voteze ar putea să primească o zi liberă plătită, se arată într-un proiect de lege inițiat de USR și depus în dezbatere publică pe site-ul Senatului României. Politologul Alina Mungiu-Pippidi a comentat inițiativa şi a apreciat că acest demers nu se justifică. „E ca și cu micii dați la oameni ca să se vaccineze"

Salariaţii care merg la vot ar putea primi o zi liberă plătită. Alina Mungiu-Pippidi: "E ca și cu micii dați la oameni ca să se vaccineze"
Sursa foto: Peels/Element5 Digital
de Claudia Popovici    |    15 Dec 2021   •   23:15

Mai exact, potrivit proiectului de lege iniţiat de un grup de parlamentari USR şi aflat în dezbatere publică pe site-ul Senatului, salariații cu drept de vot ar putea beneficia, la cerere, “de o zi liberă plătită pentru fiecare tip de alegeri la care își exprimă votul, indiferent că este vorba de alegeri locale, alegeri parlamentare, alegeri europarlamentare sau alegeri prezidențiale”.

Grupul parlamentar îşi motivează propunerea prezentând prezenţa la urne din 1990 până în prezent.

Astfel, din 1990 până în 2008 prezența la vot a scăzut constant la alegerile parlamentare. Trendul a fost întrerupt doar în 2012 când prezența la vot a fost cu 2.56% mai mare decât la scrutinul precedent, însă, spun inițiatorii proiectului de lege, prezența la urne a scăzut din nou apropiindu-se de cea din 2008.

Mai mult, nu există un impact bugetar având în vedere că întregul cost legat de acordarea acestor zile libere plătite este suportat de angajator, se arată în documentul care expune motivele pentru proiectul de lege pentru acordarea unei zile libere plătite pentru persoanele care votează, care poate fi citit integral AICI

Astfel, spun inițiatorii, această lege va duce la o creștere a numărului de cetăţeni care îşi vor exprima opțiunea de vot crescând astfel prezența la vot la toate alegerile.

În acest context, de această zi liberă plătită beneficiază şi salariații care îşi exprimă opțiunea de vot prin corespondență, precum şi salariații cu locul de muncă în România care, aflându-se temporar în afara granițelor ţării, exercită dreptul de vot. Costul cu acordarea zilelor libere plătite va fi suportat de către angajator.

Ziua liberă se va acorda indiferent de tipul de scrutin, în baza cererii exprese a angajatului. Dacă două sau mai multe tipuri de alegeri se desfășoară în aceeași zi, nu se acordă mai mult de o zi liberă.

„În situația în care în cadrul acelor alegeri se organizează și un tur 2 de alegeri, salariații care au exercitat dreptul de vot în cadrul ambelor tururi de scrutin beneficiază de o singură zi liberă plătită. Absența de la unul dintre tururile de scrutin va determina pierderea acestui drept”, prevede proiectul de lege.

Întrebată de acest proiect de jurnaliştii de la Fanatik, Alina Mungiu-Pippidi, politolog, a afirmat că o asemenea măsură nu se justifică.

„E ca și cu micii dați la oameni ca să se vaccineze", spune politologul care recomandă ca toate stimulentele pozitive să se combine cu stimulentele negative.

 „De exemplu, dacă nu te-ai vaccinat să nu mai poți intra chiar peste tot", spune Alina Mungiu-Pippidi subliniind că nu a mai auzit nicăieri de o asemenea propunere.

Zile libere 2022. În ce zile vor pica sărbătorile legale şi câte minivacanţe vor avea salariații

În anul 2022, avem pe listă 15 sărbători legale în care salariații au dreptul să stea acasă. Astfel, conform Codului Muncii, zilele libere legale în anul 2022 vor pica în felul următor:

  • 1 și 2 ianuarie (Anul Nou) - sâmbătă și duminică;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - luni;
  • 22 aprilie (Vinerea Mare) - vineri;
  • 24 și 25 aprilie (Paștele) - duminică și luni;
  • 1 mai (Ziua Muncii) - duminică;
  • 1 iunie (Ziua Copilului) - miercuri;
  • 12 și 13 iunie(Rusaliile) - duminică și luni;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) - luni;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) - miercuri;
  • 1 decembrie (Ziua Națională) - joi;
  • 25 și 26 decembrie (Crăciunul) - duminică și luni.

Mai mult decât atât, angajaţii care aparțin altor culte religioase, în afară de cele creștine, mai beneficiază de încă două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Aceste două zile se vor acorda în alte zile decât cele care se află pe lista de mai sus. 

Totodată, în cazul salariaților creștini, liberele din zilele de Vinerea Mare, Paște și Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de cultul creștin.

"Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator", prevede Codul Muncii.

Cu toate acestea, munca trebuie să continue şi în zilele libere legale pentru anumite categorii de salariați. Mai exact, pentru angajaţii care aparțin unităților sanitare, unităților de alimentație publică și locurilor de muncă în care activitatea trebuie să continue din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În cazul acestor angajați, angajatorii trebuie să asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Salariații beneficiază de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, dacă angajatorul nu acordă zile libere, mai prevede legea. Angajatorii care nu oferă liber sau nu acordă compensațiile legale riscă amendarea cu mii de lei.

Guvernul ar trebui ca până la data de 15 ianuarie 2022 să stabilească ce libere suplimentare vor primi bugetarii, pentru a avea minicartele, aşa numitele "punți" dintre weekend și liberele legale. De exemplu, în anul 2022 s-ar putea da minivacanţe în săptămâna cu Ziua Copilului sau în săptămâna cu Sfântul Andrei și Ziua Națională.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close