Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Antibiotice fără reţetă la farmacie, dar numai doza pentru 48 de ore

Antibiotice fără reţetă la farmacie, dar numai doza pentru 48 de ore

Românii își vor putea cumpăra anumite antibiotice și antifungice fără rețetă, dar numai doza pentru 48 de ore. De asemenea, medicamentele vor fi eliberate doar în anumite condiții, în baza unei declarații pe propria răspundere.

de Georgiana Adam    |    23 Ian 2024   •   08:11

Un ordin al Ministerului Sănătății, intrat deja în vigoare, stabilește lista medicamentelor și procedura de eliberare a lor. Chiar şi aşa, eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.

Conform modificărilor recente, tratamentul trebuie să fie eliberat doar pentru două zile, adică o doză de urgenţă.

Citeşte şi: Ministerul Sănătăţii, noi detalii despre antibioticele fără reţetă: "Ordinul nu impune niciun model special de formular"

Însă cei care achiziţionează sunt obligaţi să completeze o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu au ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea maximă aferentă dozei. Asta înseamnă că timpul petrecut de fiecare client în faţa ghişeului va creşte.

O echipă Antena 3 CNN a mers din farmacie în farmacie pentru a afla cum vor fi eliberate aceste doze de urgenţă, iar cum a decurs conversaţia cu farmacistul puteţi găsi în materialul video de mai sus.

România se află pe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte rezistenţa la antimicrobiene. Într-un singur an, 4,2 milioane de români au avut reţetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close