Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Casele românilor sunt printre cele mai poluate din Europa. Aerul din locuințe, mai periculos decât cel din exterior

Casele românilor sunt printre cele mai poluate din Europa. Aerul din locuințe, mai periculos decât cel din exterior

România se află în topul țărilor europene în ceea ce privește aerul poluat din locuinţe. Din păcate, numărul compuşilor organici din locuinţele românilor depăşeşte cu mult media europeană.

de Andreea Cigolea    |    07 Mar 2024   •   10:01

În zece dintre cele douăsprezece luni ale anului, poluarea medie din interiorul locuințelor românilor a fost mai mare decât poluarea medie din mediul exterior.

Cea mai mare poluare la interior a fost înregistrată în luna noiembrie, iar o posibilă explicație este că, în sezonul rece, aerisirea locuințelor are loc mai rar, din cauza temperaturilor exterioare scăzute.

România a ocupat locul 6 din 39 la nivel global în cazul poluării la interior cu particule PM 2.5.

PM 2.5 se referă la particule cu diametrul de până la 2,5 microni, care nu sunt vizibile cu ochiul liber (pentru comparație, un fir de păr uman are un diametru de circa 70 de microni).

Printre sursele de particule de 2,5 microni din interiorul locuințelor se numără sistemele de încălzire sau aragazul pe gaze naturale.

România a ocupat locul 2 din 20, la nivel european, în cazul poluării la interior cu compuși organici volatili.

Printre compușii de tip VOC din locuințe se numără gaze precum benzenul sau FORMALdehida, emise în urma activităților de curățenie, gătit sau de produse precum deodorante și spray-uri de corp.

Studiul a fost realizat pe baza datelor colectate pe parcursul anului 2022 de la purificatoarele de aer instalate în locuințele a 3,4 milioane de persoane din 39 țări din întreaga lume, printre care și ţara noastră.

Este important, aşadar, să acordăm o atenție sporită și poluării aerului din propria locuință, în special în timpul sezonului rece, atunci când există tentația de a aerisi camerele mai rar.

×
Subiecte în articol: poluare case romani studiu
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close