Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Misiune contra cronometru din Bulgaria în România! Organe pentru transplant, transportate cu elicopter SMURD în mai puțin de o oră

Misiune contra cronometru din Bulgaria în România! Organe pentru transplant, transportate cu elicopter SMURD în mai puțin de o oră

Un elicopter SMURD a transportat organe pentru transplant din Sofia la Iași. Rinichii urmează să ajungă la doi români a căror șansă la o viață normală este transplantul.

de Andrei Naiţă    |    02 Mai 2024   •   13:33

Un elicopter SMURD a plecat spre Bulgaria având la bord o echipă medicală specializată în preluarea și transportul în siguranță a organelor prelevate.

A fost o misiune contra cronometru având în vedere și distanța mare dintre Iași și Sofia.

Toată operațiunea s-a desfășurat în mai puțin de o oră, astfel încât drumul de la donatori la primitori a fost parcurs fără probleme și în timp util.

Cei doi rinichi prelevați de la Sofia au fost aduși cu elicopterul SMURD la Iași pentru a ajunge la doi pacienți români aflați pe lista de așteptare.

Doi bărbați cu probleme renale, acum au posibilitatea să se bucure de o nouă viață datorită acestui acord de colaborare dintre Agențiile Naționale de Transplant din România și Bulgaria.

În ultimii trei ani, mai mulți pacienți români au fost salvați prin transplant în baza acestui protocol între cele două țări încheiat în anul 2021.

În ultima săptămână, la spitalele din Iași au avut loc mai multe operații de transplant efectuate cu succes. 

×
Subiecte în articol: transplant organe Iași sofia
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close