Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Medicii de familie ies în stradă! Angajații din Sănătate protestează din cauza modificărilor aduse Contractului Cadru începând cu 1 februarie

Medicii de familie ies în stradă! Angajații din Sănătate protestează din cauza modificărilor aduse Contractului Cadru începând cu 1 februarie

Proteste sunt anunţate, luni, şi în sistemul de Sănătate. Medicii de familie ies în stradă, nemulţumiţi de modificările aduse Contractului Cadru începând cu 1 februarie. Iată care sunt revendicările angajaţilor.

Medicii de familie ies în stradă! Angajații din Sănătate protestează din cauza modificărilor aduse Contractului Cadru începând cu 1 februarie
Sursa foto: Arhiva Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    15 Ian 2024   •   08:28

Medicii de familie din mai multe județe amenință cu declanșarea protestelor, nemulțumiți de faptul că Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pregătesc, de la 1 februarie, reducerea veniturilor cabinetelor de medicina familiei și a celor de specialitate cu practică independentă.

Luni dimineață, membrii Patronatului Medicilor de Familie din Timiș vor picheta sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Nemulțumirile lor sunt legate de modificarea Contractului Cadru care va intra în vigoare începând cu luna viitoare.

Mai exact, aceștia se plâng de diminuarea punctului de servicii, eliminarea sporului rural, acordarea celor 20 de procente medicilor primari și, desigur, faptul că, odată aplicate aceste modificări ale contractului cadru, salariile multora dintre ei vor fi diminuate chiar și cu 30%.

În plus, medicii de familie susțin că și ei ar trebui încadrați alături de medicii și asistenții din spitalele din țara noastră, cei care solicită salarii mult mai mari. 

Aceștia susțin că, dacă revendicările lor nu vor fi luate în seamă, vor renunța să mai lucreze cu Casele județene de asigurări de sănătate, lucru care i-ar determina pe pacienți să plătească toate consultațiile din propriul buzunar. 

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul CNAS, de la 1 februarie 2024 ar urma să intre în vigoare un Ordin care prevede că valoarea unui punct per capita pentru medicii de familie va fi de 7,7 lei, iar a unui punct pentru servicii acordate pacienților de 6,2 lei, în timp ce consultațiile în policlinici vor fi plătite cu 3,3 lei/punct (în funcție de specialități, o consultație este punctată în prezent cu 2 până la 40 puncte).

Aceste valori sunt mult sub cele practicate în prezent, în baza contractului – cadru încheiat între CNAS și medici pentru lunile iulie – decembrie 2023 și prelungit prin act adițional pentru luna ianuarie a anului curent. Concret, în această perioadă, un punct pentru fiecare pacient din lista unui medic de familie este plătit cu 12 lei, un punct pentru servicii în cabinet cu 8 lei, iar unul pentru servicii în policlinică cu 4,5 lei.

În 2022, un punct per capita era plătit cu 10 lei, iar un punct pentru consultațiile în cabinetele medicilor de familie și în policlinici cu câte 4 lei.

Dacă Ordinul va intra în vigoare, de la 1 februarie tarifele plătite de CAS ar urma să fie cu circa o treime mai mici.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close