Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Scandalul dezinfectanților din spitale. Momentul în care apar offshore-urile în care se scurg banii

Scandalul dezinfectanților din spitale. Momentul în care apar offshore-urile în care se scurg banii

Scandalul dezinfectanților din spitale. Momentul în care apar offshore-urile în care se scurg banii
03 Mai 2016   •   11:12

În august 2008, o navă sub pavilion chinez traversează strâmtoarea Malacca și se îndreaptă lent către apele Oceanului Indian, scrie Gazeta Sporturilor, într-un nou episod al anchetei dezinfectanților diluați vânduți spitalelor românești.

În cală sunt 9 butoaie cu PVP – Iodine 30/06, o substanță din care se produc dezinfectanți pentru arsuri. Încărcătura îi aparține unei firme din Nicosia: C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd.

C.P.S. Ltd. este un off-shore fondat pe 2 iulie 2008, în Cipru. Și pus imediat la treabă.

„Patronul are mai multe companii off-shore”
„CPS este unul din vehiculele folosite de către Condrea. Patronul nostru deține mai multe companii off-shore”, spune unul dintre cei mai vechi oameni din Hexi Pharma, care a decis să vorbească publicului prin intermediul Gazetei Sporturilor.

Condiția a fost să-și păstreze, deocamdată, anonimatul. Potrvit sursei, Condrea o pusese la un moment dat pe Flori Dinu (în fotografia de titlu, amîndoi la o petrecere)  să răspundă de off-shore.

Flori Dinu este chimist, director general și semnatara rețetelor prin care se fabricau dezinfectanți diluați de 10 ori.

Așa funcționează suveica.

DESPRE REȚETELE DILUATE. „Dacă am semnat acele rețete cu substanțe diluate, nu am știut că le-am semnat. Nu am verificat ce am semnat. Eu am terminat Facultatea de Chimie la «1900 toamna», cum se spune. Știu chimie tot atât cât dumneavoastră, ziariștii” Dinu Flori, declarație dată Gazetei Sporturilor acum o săptămână

 DESPRE OFF-SHORE. ”Am semnat, de-a lungul anilor, în calitate de Director General, mai multe contracte cu firme străine, toate pentru achiziția de materii prime. Oricare dintre ele putea să fie sau să nu fie off-shore, dar, din păcate, eu nu am verificat niciodată” Dinu Flori, declarație dată Gazetei Sporturilor ieri.

Butoaiele cu PVP
Pe 3 septembrie 2008, CPS vinde către Hexi Pharma cele 9 butoaie de câte 70 de kilograme de PVP – Iodine 30/06.

Sub formă de pulbere de culoare închisă, PVP – Iodine 30/06 este o substanță folosită pentru producția dezinfectantului Polyiodine.

Prețul trecut în factură este de 80 de euro pe kilogram. „Un preț enorm! Cam de 4-5 ori mai mare față de prețul pieței!”, spune omul din fabrică.

Butoaiele de pe vas au fost livrate, pe vapor, de către o companie din China. Prețul total al încărcăturii este de 50.400 de euro. 9 butoaie x 70 kg x 80 de euro = 50.400 de euro.

Continuarea, pe blogul jurnalistului Cătălin Tolontan.

×
Subiecte în articol: Hexi Pharma dezinfectanti
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close