Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfaturi esențiale pentru un somn mai bun, pe caniculă. Medicul Ioan Bulescu: "Ar trebui să avem grijă la temperatura din dormitor"

Sfaturi esențiale pentru un somn mai bun, pe caniculă. Medicul Ioan Bulescu: "Ar trebui să avem grijă la temperatura din dormitor"

Medicul Ioan Bulescu, specialist ORL cu competențe în somnologie, a explicat, la Antena 3 CNN, ce putem face pentru a avea un somn odihnitor în perioada de caniculă.

Sfaturi esențiale pentru un somn mai bun, pe caniculă. Medicul Ioan Bulescu: "Ar trebui să avem grijă la temperatura din dormitor"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    26 Iul 2023   •   10:21

Temperaturile ridicate din ultimele zile afectează și calitatea și durata somnului. Mulţi oameni se plâng că nu pot dormi în lunile calde ale anului. Doctorul Ioan Bulescu a explicat care sunt motivele si ce putem face pentru a avea un somn mai bun, neîntrerupt, de cel puțin șapte ore pe noapte.

"Expunerea la lumina zilei într-adevăr ne face să adormim mai greu sau să nu putem adormi. Lucrul ăsta se întâmplă, în mod uzual, vara, când noaptea e mai scurtă, ziua e mai lungă, și atunci e lumină mai mult timp. Și sigur că tranziția asta, deși lentă, poate uneori să ne modifice programul de somn. 

Pe de altă parte, problema, în momentul ăsta, este cu temperaturile, pentru că în mod normal, pentru a avea un somn bun, somn de calitate, ar trebui venim la o temperatură de până în 25 de grade Celsius, lucru care acum, când sunt 40 de grade afară și se încălzește casa peste zi, poate să fie ceva mai greu de de atins. 

Citește și: Medicii avertizează că aerul condiționat poate fi periculos: "Supunem organismul la un efort mare de adaptare"

În principiu, oamenii aleg să doarmă mai târziu (n.r. vara), pentru că e lumină afară mai mult timp, sunt activi o perioadă mai lungă. Însă nu ar trebui, din punctul meu de vedere, să renunțăm complet sau să schimbăm foarte abrupt programul nostru uzual de somn.

Știm că ar trebui să avem un program de somn care să ne permită să dormim măcar șapte ore pe noapte și acest program n-ar trebui să varieze foarte mult de la o zi la alta. Din acest motiv apar, într-adevăr, unele modificări importante ale felului în care dormim, mai ales dacă două-trei nopți ne culcăm la ora 2:00, după aceea încercăm să ne culcăm din nou la ora 10-11, o să fie o tranziție ceva mai grea.

Căldura este unul din motivele care ne face să ne trezim foarte des. Organismul nostru încearcă să facă așa numita termoreglare, mai ales pe timpul nopții. Pe timpul somnului, scade oricum temperatura corpului, ca un mecanism fiziologic. Pe de altă parte, dacă în camera de somn este foarte cald, lucrul ăsta interferă cu felul în care poate organismul nostru să realizeze termoreglare.

Ar trebui să avem grijă la temperatura din camera de somn, să încercăm să ventilăm cât mai bine camera și să menținem o temperatură, după cum am zis, sub 25° ideal, chiar mai scăzută. Să utilizăm așternuturi din materiale naturale, care să permită o ventilație normală și să nu ne încălzească suplimentar și, de ce nu, să ne hidratăm foarte bine în timpul zilei, pentru a permite organismului termoreglare. ", a spus medicul, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Ion Bulescu medic somn canicula
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close