Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Prof. dr. Vlad Ciurea explică importanța tehnologiei în neurochirurgie: "Exact ca într-o căsătorie, suntem mână în mână"

Prof. dr. Vlad Ciurea explică importanța tehnologiei în neurochirurgie: "Exact ca într-o căsătorie, suntem mână în mână"

Prof. dr. Vlad Ciurea a vorbit astăzi, în ultima zi a Conferinţei naţionale "Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI" de la Târgu Mureş, despre importanța tehnologiei în neurochirurgie.

Prof. dr. Vlad Ciurea explică importanța tehnologiei în neurochirurgie: "Exact ca într-o căsătorie, suntem mână în mână"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    09 Iul 2022   •   19:32

"Nu se poate medicină, nu se poate neurochirurgie fără tehnologie. Oricât ai fi de îndemânatic pe mâna dreaptă, trebuie să îţi foloseşti şi mâna stângă, or tehnologia vine pe mâna stângă, iar tu cu mâna dreaptă duci tehnologia spre această bijuterie umană care este creierul", a declarat, Doctorul Alexandru Vlad Ciurea, potrivit Agerpres.

"Este pas de pas, exact ca într-o căsătorie, suntem mână în mână. Ai făcut un pas înainte în neurochirurgie pe îndemânare, trebuie să faci un pas înainte şi pe tehnologie. Un neurochirurg care nu se adaptează, care adoptă o atitudine de nu cunosc, nu vreau, este un neurochirurg depăşit. Noi, când spunem neurochirurgie, înseamnă minim invaziv, înseamnă micro neurochirurgie, deci înseamnă tehnologie", a mai spus acesta.

Actul medical în domeniul neurochirurgiei nu mai poate fi conceput fără aspectul tehnic

"Nivelul tehnologiei în neurochirurgie a izbucnit ca Vezuviul, toată lumea ştie, toată lumea vrea, toată lumea poate şi sunt spitale în care tehnologia s-a dezvoltat, şi clinic, în mod deosebit, şi merg înainte. Este exact ca un drog, care ne place, ne place, ne place şi ne acoperă întreg creierul, şi din profunzime, iar noaptea ne gândim la tehnologie.

Tehnologia şi actul medical se îmbină, nu aş spune 50 - 50%, dar nu poţi să realizezi fără tehnologie. Am fost în cel mai mare centru universitar de tehnologie şi neurochirurgie din INI (International Neuroscience Institut) din Hanovra şi constatam că pentru a aborda anumite zone întâi o faci tehnologic, pe fantomă, după care te duci la om şi faci structurile umane.

Deci întâi era tehnologia şi apoi abordul uman manual. Însă fiinţa umană este una singură, fiinţa umană se compune şi din structuri anatomice vasculare, dar şi din structuri psihice pe care noi nu putem să le ştim decât dacă noi, care suntem şi oameni, înţelegem pacientul şi aprofundăm tehnologia şi cu restul de minte, creier, simţuri, gânduri ale pacientului", a arătat profesorul Ciurea.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close