Antena 3 CNN Actualitate Social Imaginile disperării: fermieri români își aruncă recolta la gunoi, după ce samsarii piețelor le-au oferit 20 de bani pe legătura de ceapă

Imaginile disperării: fermieri români își aruncă recolta la gunoi, după ce samsarii piețelor le-au oferit 20 de bani pe legătura de ceapă

Unii dintre fermierii români au decis să-și arunce marfa, spunând că sunt în imposibilitatea de a o valorifica.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2024   •   15:52

Ei se plâng că samsarii din piețe practică un adaos de 200% și că nu își pot vinde recolta din cauza lor.

Un clip difuzat de Antena 3 CNN arată un bărbat care aruncă mai multe legături cu ceapă verde.

Potrivit sursei citate, omul a luat o astfel de decizie după ce a refuzat oferta de 20 - 30 de bani pe legătură, avansată de indivizii care fac jocurile în piețe.

El spune că, la un astfel de preț, nu merită nici măcar să pună motorină ca să-și transporte marfa.

"ANAF-ul e pe noi. Acum aruncăm ce muncim. Cine vede filmulețul ăsta: nu e de râs, e de plâns. Aveți grijă, că rămâneți cu marfa nedată (...) Nu sunt cumpărători (în piețe), sunt numai vânzători (...) De trei zile arunc încontinuu marfă. Poate vede și șeful ANAF câtă muncă este", spune bărbatul din imagini.

Fermieri: Controalele ANAF lovesc, până la urmă, tot în cultivatori

Potrivit fermierilor, intermediarii din piețe fac oferte derizorii și refuză, practic, să cumpere marfa cultivatorilor, de când controalele ANAF s-au întețit, iar vânzătorii trebuie să prezinte acte pentru achiziții.

Alți fermieri spun însă că nu au fost afectați de acest fenomen.

"Am început și noi recoltările și, ca primă cultură recoltată, avem castraveții. În linii mari, la noi nu sunt probleme. În momentul de față, kilogramul de castraveți se vinde astăzi cu 8,7 lei.

Există foarte multă cerere și mai puțină ofertă, datorită climei (...) De obicei, un fir de castravete adus până la recoltare costă undeva la 5, 7 sau 8 lei, în funcție de cât de devreme se cultivă și se plantează în solarii, pentru că oamenii, pe perioada rece, încălzesc solariile cu diferite centrale sau sobe. Costurile cu încălzirea sunt mai ridicate.

Acum o săptămână și jumătate - două săptămâni am început să recoltăm și, deocamdată, suntem pe partea de trufanda. Datorită acestui aspect, prețul este ridicat", a spus la Antena 3 CNN Cristina Chicosu, legumicultor afiliat la Asociația Forța Fermierilor.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close