Antena 3 CNN Actualitate Social Românii vor primi mai puțini bani pentru concediile medicale, începând de luna aceasta

Românii vor primi mai puțini bani pentru concediile medicale, începând de luna aceasta

Angajații români vor primi mai puțini bani, începând cu 1 ianuarie 2024, pentru perioada în care se vor afla în concediu medical.

Românii vor primi mai puțini bani pentru concediile medicale, începând de luna aceasta
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Ian 2024   •   20:13

Indemnizațiile acordate în caz de concediu medical vor fi impozitate cu un procent de 10% pentru Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS).

Măsura este prevăzută în textul Ordonanței de Urgență nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene.

Începând cu anul 2024, indemnizațiile medicale vor fi impozitate cu o contribuție de 10% pentru CASS.

Acest lucru înseamnă că angajații vor primi cu 10% mai puțini bani pe concediile medicale decât înainte, afectând astfel veniturile persoanelor aflate în situații de incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau accidente în afara muncii, precum și în cazuri de maternitate sau îngrijirea copilului bolnav, printre altele.

Citeşte şi: Jumătate dintre angajații români vor o schimbare de carieră la începutul anului 2024. Așteptările pe care le au angajații de la locul de muncă

Atât angajații cu contracte de muncă, cât și persoanele fizice autorizate (PFA), profesioniștii din domeniul liber și chiar și persoanele aflate în șomaj și beneficiarii de indemnizații medicale vor fi afectați de ultimele modificări, indiferent de statutul lor profesional sau de angajare, fiind astfel supuși unei taxări suplimentare.

Indemnizațiile acordate pentru accidente de muncă sau boli profesionale rămân neimpozitate cu CASS, potrivit textului din ordonanță. 

Ce își doresc românii de la locul de muncă

În primul rând 85% dintre angajați vor să li se ofere oportunități de promovare. 63% vor stabilitate la locul de muncă și 54% caută un loc de muncă sănătos.

Beneficiile extra-salariale, programul flexibil, posibilitatea de a lucra de acasă și mai multe zile de concediu, toate acestea sunt și ele printre dorințele angajaților de la noi pentru un nou loc de muncă.

 

 

 

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close