Antena 3 CNN Actualitate Social Bucurie pentru pensionarii români. Ar putea primi bani în plus pe lângă pensie!

Bucurie pentru pensionarii români. Ar putea primi bani în plus pe lângă pensie!

Anul 2024 poate veni cu schimbări importante pentru pensionarii români, existând două propuneri în Parlament care îi vizează.

Bucurie pentru pensionarii români. Ar putea primi bani în plus pe lângă pensie!
Sursa foto: Adam Petto / Medrolly Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Dec 2023   •   04:00

Sunt două propuneri în Parlament de transformare a cupoanelor CFR nefolosite de pensionari, în bani sau în tichete pentru alimente.

Pensionarii beneficiază de 50% reducere la călătoria pe calea ferată conform legii nr. 147/2000. Conform reprezentanților Caselor de Pensii Județene, cupoanele de transport se vor da în această lună.

De aceste facilităţi la transportul pe calea ferată beneficiază şi soţul sau soţia, după caz, cu încadrare în numărul total de călătorii la care are dreptul titularul.

Se dau cupoane de transport pentru pensionari

În situaţia în care călătoreşte singur(ă), la verificarea legitimaţiilor de călătorie va prezenta actul de identitate propriu şi talonul special de călătorie al titularului.
Călătoria pe calea ferată se efectuează cu legitimaţia de călătorie obţinută în baza cuponului talon care se detaşează din talonul special de călătorie de către personalul operatorului de transport şi a achitării a 50% din tariful de transport tren regio, interregio, clasa a 2-a, după caz. În cazul când se asigură loc rezervat se achită integral tichetul de rezervare, scrie Newsweek.ro.

Talonul special este format din talonul special, şase cupoane-talon detaşabile şi şase cupoane-anexă detaşabile, corespunzătoare a şase călătorii simple.
La acest moment, există două legi care propun ca biletele nefolosite să fie transformate în bani sau tichete pentru alimente.

Bani în schimbul cupoanelor de transport pentru pensionari 

O inițiativă legislativă spune că acordarea a "6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătorii la trenul de persoane clasa a II, la transportul intern comun" pentru pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pentru pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale şi, pe de altă parte, reglementarea compensării cu tichete de masă a contravalorii legitimaţiilor de transport neutilizate de pensionari pentru transportul intern.

O altă inițiativă spune că biletele de tren oferite anual cu preț redus pentru pensionari, ar putea fi compensate dacă nu sunt utilizate.

"Dorind să venim în întâmpinarea acestei categorii de persoane am elaborat prezenta inițiativă legislativă, care propune ca în cazul în care cele 6 călătorii reduse de care beneficiază pensionarii nu au fost utilizate, aceștia să poată primi o compensație în bani", se arată în propunerea legislativă, mai scrie Newsweek.ro.

Potrivit noii legi a pensiilor, care a fost promulgată recent, 6 călătorii sunt decontate la nivelul a 50% din valoarea lor, pentru fiecare pensionar.
 

×
Subiecte în articol: schimbari pensionari parlament
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close