Antena 3 CNN Actualitate Consilierul ministrului Vlad Voiculescu, explicații în scandalul accesării Registrului de Vaccinări: "Vom continua să publicăm date!"

Consilierul ministrului Vlad Voiculescu, explicații în scandalul accesării Registrului de Vaccinări: "Vom continua să publicăm date!"

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu, a recunoscut, în direct la Antena 3, că a accesat de pe laptopul personal date din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) în timp ce se afla în afara Ministerului.

Consilierul ministrului Vlad Voiculescu, explicații în scandalul accesării Registrului de Vaccinări: "Vom continua să publicăm date!"
Sursa foto: facebook/stefan voinea
de Georgiana Adam    |    12 Mar 2021   •   18:35

Secretarul de stat Andreea Moldovan, care are în subordine Institutul Național de Sănătate Publică, este persoana care i-a obținut lui Voinea accesul la datele din Registru, a mărturisit consilierul.

El a povestit că cerut acces din afara ministerului pentru că dorea să lucreze cu datele din RENV în timp ce se afla în provincie, la Craiova.

Voinea a respins acuzațiile că ar fi accesat date cu caracter personal și a calificat drept "fabulații" informațiile conform cărora, în timp ce el accesa datele din RENV, sistemul ar fi fost supus unor atacuri informatice iar baza de date ar fi fost copiată și pusă la dispoziția institutelor farmaceutice.

"Nu sunt nu sunt angajat, sunt numit consilier onorific prin Ordin de ministru. Accesul primit nu este la baza de date a RENV. Este un cont limitat, care oferă accesul la date statistice. Nu se accesează date personale sau sensibile. Accesul Ministerului Sănătății la datele din Registrul Electronic Național de Vaccinări este limitat la date precum numărul de vaccinări din centre și tipul de vaccin utilizat. Sunt date cu caracter public, pe care le-am transparentizat", a spus consilierul lui Vlad Voiculescu.

Ștefan Voinea: Am cerut acces de pe adresa unui calculator din Germania

Acesta susține că a accesat în mod absolut legitim datele RENV din afara Ministerului.

"Pentru că mă duceam în weekend la Craiova, am cerut acces pentru un IP fix (adresă statică a unui calculator pe internet, n.r.) care aparține unui Data Center din Germania. Am solicitat includerea acestui IP în white-list (lista "albă", cu acces permis, n.r.)", a precizat Ștefan Voinea, adăugând că a primit acces în urma solicitării făcute, în acest sens, de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.

Consilierul ministrului Sănătății a susținut în intervenția de la "Decisiv" că nu a fost audiat de Corpul de Control al premierului Florin Cîțu.

Un amănunt interesant, întrucât Cîțu a trimis Corpul de Control la Minister tocmai din cauza scandalului accesării și publicării datelor din Registrul de Vaccinări.

  • Cătălina Porumbel: Ați fost audiat de Corpul de Control?
  • Ștefan Voinea: Nu! Aștept cu foarte mult interes rezultatele oricăror anchete și verif ale autorităților. Până acum, în afara de presă pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic.
  • Cătălina Porumbel: V-a chemat premierul Cîțu, pe dumneavoastră și pe minstrul Voiculescu, să vă întrebe ce s-a întâmplat cu baza de date?
  • Ștefan Voinea: Nu pot vorbi în numele ministrului, dar pe mine nu m-a chemat și nu m-a întrebat.  Am explicat aceste lucruri ministrului și secretarului de stat Andreea Moldovan, care are în subordine INSP. Este un război mediatic care are ca subiect transparența. Nu înțeleg pe cine și cu ce am supărat dar vă pot spune cu siguranță că nu am încălcat nicio lege. Ce vă pot spune că nu ne vom opri din a publica aceste date. 
  • Cătălina Porumbel: Demisionați?
  • Ștefan Voinea: În niciun caz. Dacă rezultatele controalelor arată că am greșit cu ceva, demisionez."

În final, consilierul lui Vlad Voiculescu a promis că va trimite redacției Antena 3 documentul în baza căruia a primit acces la RENV, după ce se va consulta cu secretarul de stat Andreea Moldovan.

Documentul care l-ar putea costa funcția pe Vlad Voiculescu merge la DIICOT

Este vorba despre raportul Corpului de Control al premierului Florin Cîțu. Corpul de Control a efectuat verificări la Institutul Național de Sănătate Publică și la Ministerul Sănătății, după scandalul publicării datelor referitoare la vaccinare.

Surse guvernamentale citate de Antena 3 spun că acest document va fi finalizat în câteva zile, după care va fi trimis procurorilor DIICOT.

În document se menționează că au fost încălcate regulile de acces la sistemul informatic al Registrului Național Electronic de Vaccinări (RENV).

Mai exact, s-a încercat accesarea bazei de date de către persoane care nu aveau dreptul să facă acest lucru.

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu, este cel care a accesat sistemul. Voinea a primit credențiale de acces după demersuri repetate făcute de însuși ministrul Vlad Voiculescu, după cum au dezvăluit jurnaliștii Antena 3, joi seară, la Sinteza Zilei.

×
Subiecte în articol: Vlad Voiculescu Ștefan Voinea
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close