Antena 3 CNN Actualitate Vot final: Şoferii cu permis categoria B pot conduce şi anumite tipuri de motociclete | Condiţiile pe care trebuie să le aibă românii

Vot final: Şoferii cu permis categoria B pot conduce şi anumite tipuri de motociclete | Condiţiile pe care trebuie să le aibă românii

În curând, şoferii care au permis de conducere categoria B vor putea să circule şi cu motocicleta, pe drumurile publice. 

Vot final: Şoferii cu permis categoria B pot conduce şi anumite tipuri de motociclete | Condiţiile pe care trebuie să le aibă românii
Sursa foto: pexels.com
de Georgiana Adam    |    20 Dec 2023   •   12:18

Legea care le dă voie să conducă motociclete a trecut de Parlament şi va ajunge la preşedintele României ca să fie promulgată.

Însă există şi câteva condiţii: şoferul trebuie să aibă 24 de ani împliniţi şi să deţină permisul de conducere de cel puţin doi ani. 

Apoi, capacitatea cilindrică a motocicletei nu trebuie să depăşească 125 centimetri cubi, să aibă transmisie automată şi o putere maximă a motorului de cel mult 11 kw. 

În favoarea proiectului au votat, marți, 281 de deputați. A existat un singur vot împotrivă.

Citeşte şiSchimbări pentru şoferii cu permis categoria B. Titi Aur: "Personal, cred că se va dovedi a fi o greșeală"

Proiectul va merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

România conduce topul european atunci când vine vorba despre numărul deceselor cauzate de accidente rutiere, valorile înregistrate aici depășind dublul celor înregistrate la nivelul Uniunii Europene.

În prezent, un conducător auto care lovește mortal un om riscă între 2-7 ani de închisoare.

Proiectul de lege iniţial, adoptat de parlamentari, a fost refuzat de preşedintele Klaus Iohannis, astfel că a fost în Parlament pentru a fi modificat.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reexaminarea legii pentru că "este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică şi dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere eliberat".

Acum, legea a fost modificată şi prevede că şoferii care deţin categoria B pot conduce motociclete cu capacitatea cilindrică maximă de 125 cm cubi, cu condiţia să aibă vârsta minimă de 24 de ani şi o experienţă de câţiva ani de conducere pentru categoria B.

În plus, şoferii trebuie să facă dovada, atunci când sunt opriţi în trafic, printr-o adeverinţă de absolvire a unui curs de pregătire practică.

"Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin trei ani de conducere pentru categoria B de vehicule şi fac dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 15 ore în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule", se arată într-un articol amendat în urma reexaminării iniţiativei legislative.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close