Antena 3 CNN Alegeri locale 2024 Marius Pieleanu: "Acestea sunt cele două scenarii în care Gabriela Firea câștigă Primăria Capitalei!"

Marius Pieleanu: "Acestea sunt cele două scenarii în care Gabriela Firea câștigă Primăria Capitalei!"

Sociologul Marius Pieleanu a comentat la Antena 3 CNN situația creată după ce coaliția PSD-PNL l-a retras pe medicul Cătălin Cîrstoiu din poziția de candidat comun pentru Primăria Capitalei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Apr 2024   •   14:19

PSD și PNL și-au desemnat candidați proprii în locul candidatului comun: Gabriela Firea și Sebastian Burduja vor candida în numele formațiunilor lor pentru Primăria Generală, încercând să maximizeze scorul acestor partide.

Este posibil ca unul dintre acești candidați să producă surpriza acestui scrutin și să reușească să-i devanseze pe Nicușor Dan și pe Cristian Popescu Piedone, crede Marius Pieleanu.

Sunt necesare câteva condiții pentru ca această răsturnare de situație să se producă, adaugă el.

"În mod evident, astăzi lupta se de între actualul primar, Nicușor Dan, și Cristian Popescu Piedone. Pentru că doamna Firea de-abia ce am aflat foarte de dimineață, ca să zic așa, că a fost nominalizată din partea PSD.

Marius Pieleanu: "Sebastian Burduja are șanse minime și nu intră în analiza mea pentru funcția de Primar General"

În analiza mea, domnul Burduja și PNL-ul nu intră pentru că, în mod evident, șansele domniei sale sunt aproape minime pentru a câștiga fotoliu de primar.

Cel mai probabil, doamna Gabriela Fira, pentru că are și calitățile necesare, așa cum o știm cu toții, va lupta până în ziua votului. Și este posibil ca o parte semnificativă dintre votanții Partidului Social Democrat să se reîntoarcă la partidul-mamă, prin candidatura doamnei Gabriela Firea. Este cel mai cel mai rațional scenariu, iar doamna Firea ar putea să recupereze foarte mult din terenul pierdut în primul rând de către PSD prin candidatura domnului Cîrstoiu.

Partidul Social Democrat Astăzi, astăzi, în București, este partidul care primește cele mai multe nominalizări și voturi. Cu alte cuvinte, bate la procente semnificativ mai mari, al doilea partid în București, care este Uniunea Salvați România sau, pe stil nou, Forța Dreptei.

Marius Pieleanu: "Dacă Firea adună voturile răspândite astăzi la Piedone sau la alți candidați, are șanse reale să câștige Primăria Generală"

Ce vreau să spun e că dacă Firea reușește să să adune toate voturile PSD răspândite astăzi la candidatul Piedone, la candidatul AUR sau la alți candidați, are șansele reale de a câștiga fotoliul de primar general. Este o realitate.

Pe analizele Avangarde, Cristian Popescu Piedone ia masiv din nehotărâții care, până acum, din varii motive n-au avut candidat sau nu s-au prezentat la vot, dar ia foarte mult și din voturile Partidului Social Democrat.

Un al doilea tip de abordare cu sens sociologic este cel referitor la cum se va distribui votul din rândul electoratului Partidului Național Liberal. Prezum, tot pe baza unor date cu caracter sociologic, că, în continuare, o parte semnificativă din voturile din electoratului PNL va merge către actualul primar general.

Marius Pieleanu: "Dacă Sebastian Burduja ia măcar jumătate din voturile PNL în București, e o șansă în plus pentru Firea la Primăria Generală"

Dacă Sebastian Burduja va reuși să-și fidelizeze cel puțin două treimi din voturile Partidului Național Liberal și să întoarcă, cumva, din zona lui Nicușor Dan către domnia sa aceste voturi, asta va fi încă o șansă în plus pentru doamna Gabriela Firea să fie primar general.

În mod evident, Gabriela Firea, astăzi, este pe locul trei. Dar este nominalizată doar de câteva ore (...) În opinia mea, o perioadă se va juca în trei, dar nu știu și nu pot anticipa dacă se va întâmpla mod real ruptura de opțiune de vot. În general, Partidul Social Democrat este caracterizat printr-o fidelizare a propriului său electorat. Mi-e greu să cred că lucrurile se vor distribui, peste o lună, ca intenție de vot, la fel cum se distribuie acum.

Adică electoratul PSD va simți că este un om de-al lor, un politician din rândul Partidului Social Democrat, cu atât mai mult Gabriela Firea.

Însă marea vulnerabilitate a Gabrielei Fire rămâne, în continuare, tipul de strategie prin care cei ce nu îi vor binele ar putea readuce în mentalul colectiv criza azilelor", a spus Marius Pieleanu la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close