Antena 3 CNN Be EU Președintele Iohannis discută cu liderii europeni conflictele din Orientul Mijlociu și din Ucraina

Președintele Iohannis discută cu liderii europeni conflictele din Orientul Mijlociu și din Ucraina

Președintele Klaus Iohannis participă în perioada 26 - 27 octombrie 2023 la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro în format extins, care se desfășoară la Bruxelles.

Președintele Iohannis discută cu liderii europeni conflictele din Orientul Mijlociu și din Ucraina
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Oct 2023   •   16:42

Agenda de discuții a reuniunii Consiliului European include situația din Ucraina, revizuirea Cadrului Financiar Multianual, gestionarea migrației și relațiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe situația din Orientul Mijlociu, situația din Caucazul de Sud, din Kosovo și Serbia şi situația din Sahel, se spune într-un anunț al  Administrației Prezidențiale de la București.

Astfel, liderii blocului comunitar vor discuta implicarea Uniunii Europene în susținerea angajamentelor de securitate pentru Ucraina, sprijinul pentru eforturile de reformă ale acestei țări pe parcursul său european, necesitatea continuării asistenței umanitare, precum și extinderea protecției temporare pentru refugiații ucraineni.

De asemenea, va fi dezbătută importanța sancțiunilor împotriva Rusiei, inclusiv din perspectiva provocărilor energetice pe care le presupune apropiatul sezon rece.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor speciale

"Președintele României va sublinia că țara noastră va continua să fie un susținător ferm al Ucrainei şi va pleda pentru continuarea sprijinului acordat de Uniunea Europeană, atât timp cât este nevoie. Totodată, președintele Klaus Iohannis va susține deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova până la sfârșitul acestui an", precizează Administrația Prezidențială.

Cu referire la situația din Orientul Mijlociu, președintele României va reitera necesitatea unei viziuni clare și unitare la nivel european.

Klaus Iohannis va sublinia nevoia de a respecta dreptul internațional umanitar, de a evita escaladarea conflictului, de a identifica formule pentru obținerea unei păci durabile, în baza soluției cu două state, precum și de a evita exacerbarea extremismului la nivelul societăților europene, în acest context.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close