Antena 3 CNN Economic Analistul economic Adrian Negrescu, despre rezolvarea revendicărilor fermierilor și transportatorilor: "Cred că oamenii au dreptate"

Analistul economic Adrian Negrescu, despre rezolvarea revendicărilor fermierilor și transportatorilor: "Cred că oamenii au dreptate"

Adrian Negrescu, analist economic, a explicat, la Antena 3 CNN, în ce fel ar putea influența revendicările fermierilor și transportatorilor economia țării.

Analistul economic Adrian Negrescu, despre rezolvarea revendicărilor fermierilor și transportatorilor: "Cred că oamenii au dreptate"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Ian 2024   •   09:21

Potrivit, analistului economic, rezolvarea revendicărilor fermierilor și transportatorilor ar aduce numeroase avantaje.

"Ar trebui, cel puțin în zona transporturilor, să vedem o scădere semnificativă a costului, ca urmare a reducerii RCA-ului.

Referitor la agricultori, vorbim despre o decizie strategică pentru România, pentru că, să nu uităm că în ultimii ani au murit peste 6.000 de ferme, din cauza costurilor foarte mari pe care aceste companii le au.

Dacă ei vor avea costuri mai mici, cu siguranță vor produce bunuri alimentare mai ieftine, care vor ajunge să facă o concurență reală cu importurile. Cred că toți ne dorim să mâncăm mai multe produse românești.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre protestul transportatorilor și fermierilor: "99% dintre revendicările de la Agricultură s-au rezolvat"

L-am auzit pe premierul Marcel Ciolacu spunând, la Antena 3 CNN, că 90% dintre revendicări au fost soluționate. Eu nu cred că s-a întâmplat acest lucru și mă refer, de exemplu, la plata subvențiilor pentru anul trecut. Nu s-a întâmplat acest lucru. 

Cred că oamenii au dreptate atunci când spun că taxele au crescut foarte mult în ultimii ani și abia mai reușesc să facă față concurenței importurilor de produse alimentare", a spus Adrian Negrescu, analist economic, la Antena 3 CNN.

Este nevoie ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să vină cu alte instrumente, ”mai moderne”, pentru ca tarifele la polițele RCA să nu se dubleze, a explicat luni seară Marcel Ciolacu, premierul României, la Sinteza Zilei.

”Eu nu pot să îi trimit pe asiguratori în faliment. Dar să existe un echilibru, nu poți să dublezi RCA-ul de la 9.000 la 18.000. E prea mult!

Trebuie să găsim alte instrumente mult mai moderne, nu trebuie să fim atât de rigizi. Eu nu-s Ceaușescu, să dau mâine ordonanțe, decrete și decizii. Nu conduc eu ASF-ul.

E adevărat, am avut o discuție să nu mai avem falimente în zona de asigurări și o abordare mult mai deschisă și mai pragmatică”, a declarat premierul, referitor la noile tarife ale polițelor auto care ar urma să fie implementate.

Adrian Negrescu a explicat, la Antena 3 CNN, dacă revendicările transportatorilor, anume plafonarea prețului RCA la 5.000 de lei și plafonarea accizei la motorină, sunt realizabile sau nu. 

"Mă așteptam ca cei de la ASF să le ofere niște scenarii acestor oameni, prin care să vadă care sunt efectele economice ale unor astfel de decizii. Asigurările RCA s-au dublat ca valoare în ultimii doi ani, ceea ce este absurd, pentru că am ajuns să avem asigurări de cinci ori mai scumpe pentru camioane decât în Polonia. 

Toate costurile mari ale asigurărilor se văd mai departe în tot ceea ce cumpărăm noi. Mă întreb de ce oare România nu introduce o asigurare RCA pe persoană, nu pe mașină?

Adică fiecare să aibă un istoric de accidente, iar în funcție de istoricul șoferului să fie calculat RCA-ul, nu în funcție de mașină", a spus analistul economic, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Apare un nou lanţ de supermarketuri în România. Angajări masive!
x close