Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Marcel Ciolacu, despre protestul transportatorilor și fermierilor: "99% dintre revendicările de la Agricultură s-au rezolvat"

Marcel Ciolacu, despre protestul transportatorilor și fermierilor: "99% dintre revendicările de la Agricultură s-au rezolvat"

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a vorbit în exclusivitate la Antena 3 CNN, legat de protestele fermierilor și transportatorilor.

de Ştefan Petrică    |    15 Ian 2024   •   21:32

Întrebat dacă protestele fermierilor sunt legitime, Marcel Ciolacu a spus: 

"În primul rând am încercat să înțeleg de unde au pornit aceste proteste. Din punctul meu de vedere, sunt îndreptățite.

Este o frustrare acumulată. Am avut pandemia, criza energetică, războiul. A fost o afluență de marfă din Ucraina pe teritoriul României.

Inputurile pe care fermierii le-au cumpărat anul trecut, le-au cumpărat foarte scump, ele ieftinindu-se în primăvară și prețul a crescut la produsele agricole. Un factor cumulat care nu a ținut neapărat de guvern, dar pe care trebuie să le sesizăm, noi, ca guvernanți.

Citește și: Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii: "Probabil vom suspenda protestele" | Avem documentul

Sunt foarte multe povești. Abordarea, în schimb, trebuia una diferită de la marii fermieri care și-au putut permite pierderile.

Îmi pare rău că s-a pornit un fel de război între agricultori, transportatori și guvernul României.
Acest dialog ar fi trebuit început cu autoritățile

Ar fi trebuit căutat un dialog întâi și dacă nu am fi găsit soluții, atunci să fi recurs la astfel de lucruri", a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat de revendicările fermierilor, premierul a spus:

"Aproape 99% din solicitările de la ministerul Agriculturii s-au închis.

Dar 90% dintre ele erau bugetate pe anul în curs. Era normal că nu avem timp, în trei, patru zile să le promoveze ca ordonanțe", a mai precizat prim-ministrul.

Întrebat care sunt revendicările transportatorilor, Marcel Ciolacu a spus:

"Avem RCA-ul, care din câte știu eu, în seara asta președintele ASF a avut discuții cu transportatorii și au găsit amendamente pe care și le asumă președintele ASF.

Rămâne ca și eu să stau de vorbă cu asiguratorii, să vedem limitele în care ne putem încadra și pe care și dânșii le pot accepta.

Mi se pare mult cât este RCA acum, dar împreună găsim soluția cea mai bună.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu proteste fermieri
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close