Antena 3 CNN Economic Articolul din Legea pensiilor pe care BNS vrea să-l modifice: "E scris prost şi interzice unele lucruri. Vine pentru noi, cei mulţi, de la pilonul I de pensii"

Articolul din Legea pensiilor pe care BNS vrea să-l modifice: "E scris prost şi interzice unele lucruri. Vine pentru noi, cei mulţi, de la pilonul I de pensii"

Sunt schimbări importante care vin odată cu noua lege a pensiilor, precum cea legată de cumulul dintre pensie și salariu, iar sindicaliştii vor să facă unele modificări la lege.

de Ioana Ciobanu    |    28 Mar 2024   •   15:10

Noua lege a pensiilor interzice cumulul pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani, este acuzația făcută de sindicaliști.

Aceştia mai precizează că legea aceasta este ambiguă, iar normele de aplicare nu aduc niciun fel de clarificare. 

De asemenea, legea este ambiguă pentru că nu prevede ce se întâmplă după împlinirea vârstei de 70 de ani: dacă pensionarul mai poate să muncească sau dacă interzicerea cumulului nu se mai aplică în cazul acestora. 

"După cum știți, noua lege a pensiilor a apărut la sfârșitul anului trecut. 

Ea unifică vârstele de pensionare bărbat-femei, la 65 de ani și ținând cont de faptul că România are o evoluție demografică negativă, încearcă să împingă această nouă lege lucrătorii de peste 65 de ani să rămână în piața muncii, tocmai pentru că există acest deficit cronic de forță de muncă. 

Însă modul în care au scris acest articol-problemă 46, alin. 2, în realitate, interzice cumulul pensiei cu salariu. 

Pentru că dacă vrei să continui să rămâi în piața muncii după 65 de ani, ai de optat: rămâi lucrător activ, dar îți pierzi dreptul constituțional la pensie. 

Cu toate că poate că ai lucrat 40 de ani sau peste 40 de ani și ai contribuit la pensia ta, e dreptul tău, e garantat de Constituție.

Pentru că legea și articolul acesta sunt scrise prost, ele generează și alte probleme.

Spre exemplu, nu se răspunde la această întrebare: pot continua activitatea la același angajator după 65 de ani sau doar la un altul? 

Și avem acum spețe concrete din economia reală, în sectorul bugetar, în companii private în care angajatorii au lucrători care au ajuns la 65 de ani, doresc să și-i păstreze, dar legea nu clarifică ce se întâmplă. O să-l păstrez la mine? Poate să lucreze și după 65 de ani? Îi dau salariul în continuare? 

E un articol prost scris, dar în realitate el îi interzice cumulul pensiei cu salariu. 

De asemenea, textul legii se limitează la vârsta de 70 de ani. Ce se întâmplă după vârsta de 70? 

Pentru că, din nou, acest element care este profund neconstituțional, interzicerea cumulului pensiei cu salariul, nu are o barieră de vârstă.

Dacă sunt lucrători pe care angajatorii îi vor și după 70 de ani, legea trebuie să prevadă ce se întâmplă acolo. 

Deci, una peste alta, se interzice. E un lucru profund neconstituțional. Culmea, că vine pentru cei din care sunt pe pilonul I de pensii, noi toți, cei mulți. 

Pentru că pentru pensiile speciale, în toamna anului trecut, Curtea Constituțională s-a pronunțat deja rapid și eficient. 

Și au spus că cei de la pensii speciale nu numai că beneficiază de condiții speciale de pensionare, că se pensionează mai repede, cu niște valori uneori mai mari decât ce au avut și iată ei au voie să facă lucrul ăsta. 

La ei se poate. Spre exemplu, la un mecanic, la un tinichigiu, la un lucrător în industrie acest lucru nu se poate.

Poate fi schimbat acest articol. Această lege poate să fie modificată. 

Noi lucrăm probabil până la sfârșitul săptămânii viitoare şi vom avea și notă de fundamentare și un proiect de lege de modificare și clarificare", a spus președintele Blocului Național de Sindical (BNS), Dumitru Costin, joi, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close