“Au fost depuse eforturi grele in 2010, iar oamenii au avut de suferit. Sa vorbesti acum de lucruri ce nu le poti face …Cand toata lumea in Europa vorbeste de austeritate, tu sa vii in Romania si sa spui de majorari de pensii si salarii, mi se pare o discutie periculoasa”.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal avertizeaza ca o crestere de pana la 5% a salariilor si pensiilor incepand cu luna aprilie, masura pe care guvernul a anuntat ca este dispus sa o ia daca va fi inregistrata o crestere economica in primul trimestru al anului, ar afecta puternic deficitul bugetar din acest an si ar incalca mai multe prevederi din legea responsabilitatii fiscale, avertizeaza Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, organism creat la cererea expresa a Fondului Monetar International pentru a supraveghea disciplina fiscala.
“Nu putem discuta de o anumita crestere economica acum, mai ales ca sunt semne ca revine recesiunea in zona Euro. Cred ca daca Romania evita in acest an intrarea in recesiune (scadere economica – n.r.), putem vorbi de un succes”, explica Ionut Dumitru, care ocupa si pozitia de analist – sef al Raiffeisen Bank Romania.
Romania a inregistrat in trimestrele trecute crestere economica, sustinuta de o performanta buna a exporturilor, in conditiile in care peste trei sferturi dintre acestea merg catre zona Euro.
Din calculele facute de analistii Raiffeisen rezulta ca un ritm de crestere economica mai mic cu 1% inseamna o majorare a deficitului bugetar (adica diferenta dintre cheltuielile si veniturile la bugetul de stat – n.r.) cu 0,4% din Produsul Intern Brut. Tinta asumata de cabinetul lui Emil Boc pentru deficit bugetar este de 1,9% pe cash din Produsul Intern Brut.
Spre deosebire de tintele asumate de Guvern, care indica o crestere economica in acest an intre 1,8% si 2,3%, estimarea avansata in ultimul raport Raiffeisen din luna decembrie a anului trecut indica 0,5% in 2012.
“Ca sa poti sa cresti salariile si pensiile, trebuie sa tai de undeva, or conform legii, cu sase luni inainte de alegeri nu poti creste deficitul bugetar, nu poti face rectificare bugetara. Daca in timpul anului, vrei sa iei o asemenea masura trebuie sa scada nivelul cheltuielilor in alta parte din buget pentru ca per total sa nu afecteze nivelul cheltuielilor bugetare. O a doua situatie daca vrei sa cresti salariile si pensiile, daca nu scazi cheltuielile, ar fi sa maresti veniturile, fie ca asta inseamna majorari de taxe si impozite sau introducerea unora noi, ceea ce eu consider ca este total contraproductiv”, explica Ionut Dumitru impactul pe care o asemenea masura a Guvernului l-ar avea.
Astazi, coalitia guvernamentala din care fac parte PDL, UDMR si UNPR au anuntat ca l-au mandatat pe premierul Emil Boc sa discute cu Fondul Monetar International, a carui delegatie se afla intr-o vizita de evaluare la Bucuresti, o majorare a salariilor si pensiilor incepand cu luna aprilie a acestui an.
CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE FIN.RO