Antena 3 CNN Economic Biz News MAXIM ISTORIC pentru francul elveţian. Sute de mii de români, disperaţi

MAXIM ISTORIC pentru francul elveţian. Sute de mii de români, disperaţi

MAXIM ISTORIC pentru francul elveţian. Sute de mii de români, disperaţi
Sursa foto: Foto: www.usrarecoininvestments.com
de M.Z.    |    16 Ian 2015   •   13:11
Francul elveţian a atins, vineri, un maxim istoric. BNR a afişat, vineri, 16 ianuarie, un curs pentru francul elveţian de 4,4228 lei.
 
Si moneda europeană a crescut în raport cu leul, urmând trendul ascendent de săptămâna aceasta. Cursul euro a fost stabilit astăzi de BNR foarte aproape de 4,51 lei. 
 
Este vorba de o creştere cu aproape 2 bani şi jumătate faţă de cursul afişat de Banca Naţională la înceăputul săptămânii. 
 
Creşterea dolarului american este şi mai mare în raport cu leul. Cursul dolarului a crescut cu 8 bani de luni până astăzi. Un dolar american a ajuns să coste 3,8863 lei.
 
Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată.

Vineri, românii care au rate în franci elveţieni au cerut Guvernului să intervină, după ce moneda a atins ieri cotaţii-record.
 
Ca răspuns, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii Băncii Naţionale a României (BNR), despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leul.

Aproape 200.000 de români sunt în situaţia de a plăti astăzi rate mai mari.
 
Românii care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, dacă este luat în calcul cursul anunţat, joi, de BNR, de 4,3287 lei/franc, care a urcat cu 15,7% şi a atins un maxim istoric.

×
Subiecte în articol: Franc elveţian
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close