Antena 3 CNN Economic Biz News Nou maxim istoric pentru francul elveţian. Premierul Ponta vrea consultări pe tema crizei francului

Nou maxim istoric pentru francul elveţian. Premierul Ponta vrea consultări pe tema crizei francului

Nou maxim istoric pentru francul elveţian. Premierul Ponta vrea consultări pe tema crizei francului
19 Ian 2015   •   13:07
Cursul francului elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut luni cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric.

Referinţa pentru euro a scăzut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei.

Cursul de referinţă pentru dolar a coborât de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri la 3,8815 lei.

Francul elveţian a crescut astăzi şi pe piaţa interbancară. Euro a deschis în piaţa interbancară aproape de 4,51 lei, iar francul s-a aflat la egalitate cu euro.

Cursul francului a atins joi şi vineri valori record, ca urmare a eliminării plafonului impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro. Vineri, cursul francului s-a plasat la 4,4228 lei, în urcare cu 2,2% faţă de joi, când a fost cotat la 4,3287 lei, în creştere cu 15,7% faţă de miercuri.

Premierul Victor Ponta vrea consultări cu PNL despre criza francului, însă atrage atenţia că situaţia este extrem de sensibilă. Nu trebuie să vindem iluzii celor care au credite în această monedă, spune premierul.

Românii care au credite în franci elveţieni sunt disperaţi şi aşteaptă o soluţie de la autorităţi.

Singura măsură luată până acum este mărirea plafonului salarial pentru cei care vor să ceară recalcularea creditului. Acesta va fi mărit de la 2.200 de lei la 2.500 de lei net până la sfârşitul lunii viitoare.

Deocamdată, numai persoanele care au venituri mai mici de 2.200 de lei pot cere băncilor acest lucru, spune ministrul Finanţelor.

×
Subiecte în articol: Franc elveţian
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close