Antena 3 CNN Economic Categoria de români care va primi un ajutor de 2.000 de lei din partea statului. Condiţiile în care se dau banii

Categoria de români care va primi un ajutor de 2.000 de lei din partea statului. Condiţiile în care se dau banii

O categorie de români va putea primi un ajutor financiar de 2.000 de lei din partea statului, în anumite condiţii, iar măsura este valabilă în următorii trei ani.

Categoria de români care va primi un ajutor de 2.000 de lei din partea statului. Condiţiile în care se dau banii
Sursa foto: Vlad Ispas / Getty Images
de Georgiana Adam    |    16 Ian 2024   •   10:00

Banii pot fi folosiţi pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului.

Această măsură de sprijin pentru mamele românce defavorizate, care deja este în vigoare, se va prelungi şi se va aplica și în perioada 2024-2027, potrivit unui proiect de ordonanță al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

În proiectul de OUG scrie că se aplică "măsuri de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți pentru categoriile de cupluri mamă - nou-născut defavorizate".

Valoarea ajutorului este de 2.000 de lei, bani plătiți într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut și care sunt meniți achiziționării de produse de îngrijire a copilului.

Categoriile de mame românce care pot beneficia de ajutorul de 2.000 de lei

Potrivit viitorului act normativ, persoanele care pot beneficia de acest ajutor financiar sunt:

- mamele care nasc începând cu anul 2024 şi cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;

- mamele cu dizabilităţi care nasc începând cu anul 2024;

- mamele care nasc începând cu anul 2024 și aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv sunt victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/ sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite printr-o ancheta socială sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autorităţile din domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;

- mamele care nasc începând cu anul 2024, care nu deţin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;

- mamele minore care nasc începând cu anul 2024;

- mamele care nasc începând cu anul 2024, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict.

Mamele trebuie să ştie că pot beneficia de acest ajutor financiar, doar dacă nu se depășește termenul de trei luni de la naşterea copilului. 

De fapt, aceasta este și definiția stabilită prin proiect pentru nou-născut: copilul până la vârsta de trei luni.

Mamele vor putea cumpăra cu banii din ajutorul primit produse necesare îngrijirii nou-născutului: scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, haine, articole sanitare şi medicale pentru cuplul mamă - nou-născut, potrivit avocatnet.ro.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close