Antena 3 CNN Economic Biz News Germania: Dacă Grecia eşuează, ar însemna sfârşitul euro

Germania: Dacă Grecia eşuează, ar însemna sfârşitul euro

Germania: Dacă Grecia eşuează, ar însemna sfârşitul euro
Sursa foto: zona euro
26 Feb 2010   •   11:33

Şeful agenţiei de datorii a Germaniei a avertizat că retragerea Greciei din euro ar avea efecte de calamitatea şi ar distruge uniunea monetară europeană, o perspectivă ce nu lasă Berlinului multe soluţii la îndemână altele decât a susţine un plan european de salvare.
"Dacă un membru al eurozonei ar ieşi din orice motiv, aceasta ar însemna o prăbuşire a întregului sistem," declara Carl Heinz Daube, director al Finanzagentur. "Ar însemna că după zece ani, experimentul euro s-a încheiat."
Daube arăta că sunt discutate o serie de opţiuni pentru ajutarea Greciei, dar a mărturisit că subiectul este unul foarte sensibil în Germania."Este foarte greu să clarifici pentru un om pe stradă de ce un stat a trebuie să intervină să ajute altă ţară" declara el la congresul Euromoney din Londra.
Comentariile întăresc opinia generală că Germania trebuie să fie de acord cu garanţiile împrumutului.
Organismul de reglementare monetară din Germania, BaFin, se teme că criza din Grecia riscă să declanşeze o spirală în Europa de Sud, ceea ar reprezenta un risc pentru sistemul financiar.
Băncile din Germania deţin 522 miliarde de euro în obligaţiuni de stat din regiune.
Moritz Kaemer, şeful european al Standard & Poor arăta că datoria Greciei va ajunge la 138 procente din PIB în 2012, aproape de punctul critic al dinamicii datoriilor. Agenia ar putea retrograda ratingul statului cu două trepte în decurs de o lună.
El avertiza că Grecia va avea nevoie de 33 de ani pentru a reduce datoria la nivelul deja mare de 100% din PIB.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: datorie externa zona euro moneda euro
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close