Antena 3 CNN Economic Biz News Portugalia, Spania, Irlanda şi Italia ar putea călca pe urmele Greciei

Portugalia, Spania, Irlanda şi Italia ar putea călca pe urmele Greciei

Portugalia, Spania, Irlanda şi Italia ar putea călca pe urmele Greciei
01 Mai 2010   •   17:21

După criza globală vine criza statelor. A căzut economia Greciei, iar acum ar putea urma cea a Portugaliei, Spaniei, Irlandei şi Italiei, scrie Financiarul. Agenţiile de rating internaţionale au acordat note mici economiilor celor patru state, fapt ce a afectat inclusiv cursul euro.

Comisia Europenă şi Fondul Monetar Internaţional au cerut statelor europene cu probeleme să adopte măsuri pentru a calma tensiunile de pe pieţele financiare.

Prima ţară vizată a fost Portugalia, însă măsurile adoptate pentru reducerea deficitului bugetar nu au convins. Astfel, agenţia Fitch a retrogradat ratingul Portugaliei, la începutul anului, considerând ţara un punct vulnerabil al zonei euro.

Efectul de domino s-a produs şi, imediat după, agenţia Standard&Poor's a dat o notă mică economiei spaniole, se arată în Financiarul.

Degradarea ratingului de ţară pentru Portugalia şi Spania a afectat şi moneda unică europeană. Euro a înregistrat a treia scădere consecutivă săptămâna trecută, coborând la cel mai mic nivel din ultimul an.

Potrivit specialiştilor în domeniul financiar, în următoarea perioadă, euro rămâne pe un trend descendent, însă această evoluţie nu este una dramatică.

Au mai primit notă mică economiile Italiei şi Irlandei, însă perspectiva economică pentru aceste ţări a fost estimată drept stabilă.

Antena 3

×
Subiecte în articol: criza Portugalia Spania Irlanda economie rating
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close