Antena 3 CNN Economic Biz News Toate statele UE pregătesc măsuri de austeritate. Vezi soluţiile europene de criză

Toate statele UE pregătesc măsuri de austeritate. Vezi soluţiile europene de criză

Toate statele UE pregătesc măsuri de austeritate. Vezi soluţiile europene de criză
Sursa foto: masuri
08 Iun 2010   •   21:32

Toată Europa strânge cureaua. Rând pe rând, statele Uniunii îşi anunţă planurile de austeritate. Până şi Germania, ţara cu cea mai puternică economie, pregăteşte cel mai drastic pachet de măsuri din ultimele şase decenii. Şi, aproape peste tot, asemenea decizii sunt întâmpinate cu ample proteste.

Aproape 3 milioane de funcţionari publici spanioli au oprit, marţi, lucrul şi au ieşit în stradă. Nu vor ca guvernul să îngheţe pensiile. Şi nici să le scadă salariile cu 5%. De cealaltă parte, premierul avertizează că situaţia este critică, atâta vreme cât şomajul din Spania a depăşit 20% şi este cel mai mare din întreaga Uniune. Cu toate acestea, spaniolii stau mult mai bine decât românii, pentru că la ei, salariul minim trece de 630 de euro. Iar pensia medie, de 780.

Săptămâna aceasta va fi anunţat şi planul de austeritate al Ungariei, ţara care a alarmat, săptămâna trecută, întreaga Uniune. Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta a declarat, atunci, că ţara sa are şanse minime să nu calce pe urmele Greciei.

Până şi Germania, cea mai puternică economie europeană, va strânge cureaua. Va tăia cheltuielile publice şi va reduce posturile din administraţie cu 10-15.000.

Pentru statele care nu intră în cursa economisirii, se pregătesc sancţiuni.

"Vom îmbunătăţi acordul prin crearea de noi sancţiuni. Am putea penaliza statele înainte să fie depăşit pragul de deficit anual de 3%. De exemplu, dacă statul respectiv a neglijat avertismentele sau dacă datoriile lui cresc prea repede" a declarat herman Van Rompuy, preşedintele Uniunii Europene.

Oficialii speră că asemenea sancţiuni vor mai linişti apele în Zona Euro, grav afectată de colapsul Greciei.

Observator

×
Subiecte în articol: criza masuri austeritate UE
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close