Antena 3 CNN Economic Biz News Băsescu: Salariile bugetarilor se reduc cu 25%. Pensiile şi ajutorul de şomaj, cu 15%

Băsescu: Salariile bugetarilor se reduc cu 25%. Pensiile şi ajutorul de şomaj, cu 15%

Băsescu: Salariile bugetarilor se reduc cu 25%. Pensiile şi ajutorul de şomaj, cu 15%
06 Mai 2010   •   18:04

Salariile bugetarilor se vor reduce cu 25%, iar pensiile şi ajutorul de şomaj scad cu 15 procente, a anunţat preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute, joi, la Palatul Cotroceni.
"Toate salariile din sectorul bugetar vor fi afectate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie, dar Guvernul va completa diferenţa care este sub 600 de lei.Salariul minim care va fi luat în considerare va fi cel din sectorul privat", spune şeful statului.


"Până la finele anului, şefii de instituţii au obligaţii să-şi facă selecţia să-i aleagă pe ei mai buni pentru ca în 2011, menţinându-se anvelopa salarială, salariile să poată reveni la cele pe care le au acum. Această măsură trebuie luată de la 1 iunie", a completat Traian Băsescu.
"Este vizată şi administraţia centrală, şi cea locală în egală măsură. Nerespectarea, de data aceasta, a celor ce vor nesocoti ce spune Guvernul va conduce la reducerea cotei defalcate", anunţă preşedintele.

Măsurile luate de guvern împreună cu Banca Mondială, FMI şi Uniunea Europeană vin să infirme zvonurile potrivit cărora taxa pe valoarea adăugată şi cota unică de impozitare vor fi modificate, deşi şeful statului a anunţat că o asemenea variantă a fost luată în considerare.

"Atât echipa de evaluare FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, cât şi Guvernul au avut în vedere două variante. Prima, cea a neîncrederii, prevedea creşterea TVA de la 19%, la 24%, majorarea cotei unice de la 16 la 20% şi reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 20% pentru a ne încadra într-un deficit de 6,7- 6,8% din PIB. Pe varianta a doua, a încrederii în Parlament şi instituţiile statului român, se va merge în continuare şi se vor face restructurări la nivel statal", a declarat Băsescu.

"Varianta cu sporirea fiscalităţii în zona TVA şi fiscalitatea publică era varianta în care se transfera în seama întregii populaţii sarcina de a genera mai mulţi bani pentru a putea fi menţinut aparatul bugetar uriaş pe care România îl are. Creşterea fiscalităţii ar fi blocat şansele de relansare ecnomică rapidă în următoarele patru luni", spune preşedintele.

În ceea ce priveşte sistemul de pensii, "statul va continua să transfere 1,7 miliarde de euro la Fondul de pensii. Dar pentru a acoperi pensiile la nivelul actual, şi numeric, şi ca nivel de plată, ar mai trebui încă 500 de milioane de euro care nu există. Pensiile s-ar putea reduce cu 15%, la fel şi ajutorul de şomaj", menţionează şeful statului.

Legat de programele sociale, în România există 16 şi toate funcţionează "atât de independent unul de altul, încât sunt persoane care stau acasă şi câştigă mai bine decât cei care muncesc. Toate programele vor fi regândite pentru a nu deveni sursă de venit fără muncă", anunţă Traian Băsescu.

Şeful statului avertizează că banii pentru a susţine şcolile, spitalele, armata şi poliţia sunt insuficienţi din moment ce 27% din buget se duc pe plata salariilor, iar 35% reprezintă cheltuieli sociale.





Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close