Antena 3 CNN Economic Surse: Plafonarea prețurilor RCA ar putea fi prelungită cu câteva luni. Una din patru mașini care circulă pe străzi are poliţă Euroins

Surse: Plafonarea prețurilor RCA ar putea fi prelungită cu câteva luni. Una din patru mașini care circulă pe străzi are poliţă Euroins

​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să propună Guvernului prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă trei luni, respectiv până pe 10 ianuarie 2024.

Surse: Plafonarea prețurilor RCA ar putea fi prelungită cu câteva luni. Una din patru mașini care circulă pe străzi are poliţă Euroins
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    30 Aug 2023   •   10:44

Motivul invocat este acela de a expira toate polițele RCA ale Euroins, asigurător în faliment, au declarat mai multe surse atât guvernamentale, cât și din industria de asigurări, potrivit hotnews.ro.

În contextul falimentului Euroins, Guvernul Ciucă a decis plafonarea prețurilor RCA, la nivelul prețurilor de bază practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023, la care se aplică reducerea sau creșterea de preț aferentă clasei de bonus-malus în care se află fiecare asigurat.

Prețurile au fost înghețate începând din 11 aprilie 2023, timp de şase luni, perioadă care ar expira pe 10 octombrie 2023.

Problema este că sunt foarte mulți șoferi români care au în continuare polițe RCA în vigoare la Euroins, asigurător intrat în faliment, iar termenul la care aceste asigurări ar expira automat este 8 septembrie 2023.

La propunerea ASF, Guvernul a scos în consultare publică proiectul de act normativ prin care s-ar prelungi cu încă trei luni valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins.

Informația este confirmată și de alte surse guvernamentale și din industria de asigurări.

"ASF vrea să prelungească cu încă trei luni, până pe 10 ianuarie 2024 și plafonarea prețurilor RCA, dar măsura se va lua de Guvern prin Hotărâre și e nevoie și de avizul Consiliului Concurenței, pentru că prelungirea se face pe legea concurenței", a mai declarat o altă sursă guvernamentală.

Una din patru mașini care circulă pe străzi are poliţă RCA Euroins

Alte surse susțin însă că există și alte motive pentru prelungirea plafonării prețurilor RCA.

"Prelungirea valabilității polițelor Euroins este doar un pretext. În lipsa plafonării stabilite de Guvern, prețurile RCA vor crește cu minim 25-30% la aproape toate categoriile de vehicule din ianuarie 2024, atât pentru că asigurătorii pot face aceste creșteri, dar și pentru că în piața RCA au rămas mai puțini jucători", spune o altă sursă.

Pe de altă parte, susține o sursă diferită, temerea nu este legată doar de creșterea prețurilor, ci și de o posibilă nouă concentrare majoră în piața RCA, cu primii doi jucători care aveau peste 70% din toate asigurările RCA și care ulterior au falimentat, spune o altă sursă din industria de asigurări.

În prezent mai sunt în vigoare peste 1,68 de milioane de polițe RCA emise de Euroins, în condițiile în care în total sunt peste 7,28 milioane de polițe RCA în vigoare.

În condițiile în care ​una din patru mașini asigurate RCA are o poliță Euroins, care va expira automat în 8 septembrie, ASF a propus Guvernului prelungirea cu trei luni a acestui termen.

×
Subiecte în articol: polita RCA Euroins
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close