Antena 3 CNN Economic Regio (P) Bazilica şi mănăstirea Maria Radna din judeţul Arad: un loc de pelerinaj important pentru Europa de Est, restaurat prin Regio

(P) Bazilica şi mănăstirea Maria Radna din judeţul Arad: un loc de pelerinaj important pentru Europa de Est, restaurat prin Regio

(P) Bazilica şi mănăstirea Maria Radna din judeţul Arad: un loc  de pelerinaj important pentru Europa de Est, restaurat prin Regio
18 Mar 2014   •   06:40
„Maica Harurilor” – bazilica Maria Radna din Lipova, judeţul Arad, trece printr-un proces complex de restaurare. Începând cu primăvara anului 2015, după finalizarea proiectului Regio, se estimează că lăcaşul de cult va primi peste 50.000 de vizitatori anual, iar sezonul turistic în zonă se va prelungi de la 6 la 12 luni. Pentru credincioşii romano-catolici, şi nu numai pentru ei, bazilica Maria Radna este, de peste 300 de ani, un loc de pelerinaj şi rugăciune, unde Sfânta Fecioară Maria este venerată într-un mod cu totul special.

Actuala bazilică Maria Radna a fost construită între anii 1756-1767, iar mănăstirea a fost edificată în timp: aripa de vest în anul 1727, aripa de sud în 1743, iar partea care constituie fațada principală între 1823-1824. În 1948, regimul comunist a interzis ordinele şi congregaţiile călugăreşti catolice. Mănăstirea Maria Radna a fost transformată în cămin pentru bătrâni, în proprietatea şi sub tutela statului. Ultima renovare de amploare, care a vizat doar bazilica, a fost făcută în 1971, când s-au refăcut tencuielile exterioare şi s-au reabilitat picturile din interiorul bisericii, inclusiv fresca de pe tavan.

Restaurarea istoriei
Proiectul Regio, început în primăvara anului 2012, vizează intervenţii de infrastructură care au ca urmăresc respectarea legislaţiei române în domeniul patrimoniului şi a principiilor Chartei de la Veneţia privind monumentele istorice.

Măsurile de consolidare şi renovare care vor permite utilizarea durabilă a clădirii vizează consolidarea prin măsuri reversibile a supraînălțărilor din beton ale turnurilor, realizate în 1911; întărirea fundaţiilor; înlocuirea elementelor deteriorate ale şarpantei; consolidarea bolţilor fisurate şi reparaţia planşeelor deteriorate; schimbarea învelitorii şi a sistemului de evacuare a apei pluviale la turnuri şi mănăstire; completarea zidăriei desprinse sau lipsă; consolidarea structurilor fisurate; combaterea igrasiei (inclusiv prin măsuri de nivelare a terenului şi crearea unui sistem de ghidare a apelor pluviale); renovarea faţadelor.

Pentru valorizarea caracterului istoric, ferestrele şi uşile originale vor fi restaurate prin metode specifice monumentelor, vor fi demolate anexele fără valoare istorică şi vor fi refăcute finisajele nepotrivite, astfel încât atmosfera barocă să fie cât mai fidel reconstituită.

Pentru punerea în valoare a ansamblului şi includerea în circuitul turistic sunt prevăzute şi alte intervenţii: crearea de funcţiuni noi pentru spaţiile renovate cu destinaţia de muzeu, spaţii multifuncţionale pentru evenimente și un info-centru turistic, sisteme de iluminat arhitectural, amenajarea scărilor şi drumurilor de acces, amenajări peisagistice; amplasarea unor bănci şi a unor coşuri de gunoi, amenajarea unor locuri de parcare, echipamente speciale pentru persoane cu mobilitate redusă, sistem de detectare a fumului şi avertizare de incendiu, precum şi sistem anti-efracţie, sistem de supraveghere video şi sistem voce și date, toalete (inclusiv adaptate pentru persoane cu mobilitate redusă), îmbunătăţirea accesului spre monumentul istoric şi oferirea de informaţii relevante despre întreaga zonă, prin ghiduri şi panouri.

Principalii beneficiari ai proiectului vor fi locuitorii din Lipova, turiştii români şi cei din regiunea transfrontalieră cu Ungaria si Serbia, alţi turişti străini, agenţiile de turism locale și regionale și toţi cei implicaţi în industria turistică din regiune, ca urmare a diversificării ofertei locale şi a prelungirii sejururilor. 

Proiectul „Dezvoltarea turismului cultural în Regiunea Vest prin renovarea şi includerea în circuitul turistic a Bisericii şi Mănăstirii Maria Radna” este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013 și implementat în Regiunea de dezvoltare Vest. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului şi are o valoare totală de 47.145.581 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană este de 34.489.250 lei. 

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare,  harta  proiectelor finanțate prin Regio- Programul Operațional Regional 2007-2013.

×
Parteneri
x close