Antena 3 CNN Economic Regio (P) Harghita: mai multă siguranţă pentru drumeţiile montane, prin Regio

(P) Harghita: mai multă siguranţă pentru drumeţiile montane, prin Regio

(P) Harghita: mai multă siguranţă pentru drumeţiile montane, prin Regio
17 Apr 2014   •   07:10
Fie că este vorba despre o plimbare în natură sau despre o excursie organizată pe creasta muntelui, turiştii şi locuitorii din Munţii Harghitei pot beneficia de ajutor imediat, graţie celor patru noi baze salvamont construite prin Regio. Proiectul „Modernizarea salvării montane în Judeţul Harghita” a permis construcţia şi dotarea celor patru centre, precum şi asigurarea logisticii necesare activităţii de salvamont.

Turism montan în siguranţă, varianta 2.0
Proiectul Modernizarea Salvării Montane în judeţul Harghita a venit în continuarea şi completarea programului Turism montan în siguranţă, în cadrul căruia au fost refăcute marcajele şi cadastrele pe 1.000 km de trasee turistice. Desfăşurat pe o perioadă de 20 de luni, proiectul a fost finalizat la sfârşitul anului 2011 şi a constat în construirea şi dotarea a patru baze moderne de salvare montană în localităţile Băile-Harghita, Lacul Roşu, Harghita Mădăraş şi Topliţa (lângă pârâul Lomaş). Pentru aceste baze, au fost achiziţionate câte patru mijloace de transport specifice acţiunilor de salvamont (foto) – cvadriciclu ATV, trailer de transport ATV, mijloc de intervenţie UTV – ARGO şi sanie snow-mobil.

Cei 32 de salvatori montani (8 angajaţi şi 24 de voluntari) au primit staţii radio mobile şi fixe, receptoare GPS şi laptop-uri pe care s-au instalat soft-urile Rescue Rigger – utile în proiectarea şi ilustrarea sistemelor de tachelaj şi MapSys, folosite pentru topografierea exactă a spaţiilor monitorizate. Bazele salvamont au fost dotate cu echipamente medicale – defibrilatoare, tensiometre şi seturi de management al traumei, iar pentru personalul bazelor salvamont s-au cumpărat îmbrăcăminte, încălţăminte şi truse de intervenţie (hamuri, ancore, scăriţe, scripeţi etc).


Dincolo de munţi
În judeţul Harghita, lungimea traseelor turistice reabilitate de salvatorii montani se apropie de 1.000 km. Următorul pas este digitalizarea şi omologarea acestor trasee, dar şi finalizarea altora noi. Totodată, cu sprijinul Consiliului Judeţean Harghita, s-a reuşit realizarea a mai mult de 300 km de trasee de ciclism montan pentru a veni în întâmpinarea turiştilor pasionaţi de acest sport.

Pe lângă activitatea principală, Salvamont Salvaspeo Harghita vine în întâmpinarea nevoilor comunităţii, implicându-se în educaţia copiilor. În 2013, salvatorii montani au vizitat 53 de şcoli din judeţ, unde au ţinut ore pentru copii şi i-au instruit pentru excursiile şi taberele care au urmat. La aceste tabere, au participat peste 400 de copii, profesori și părinţi.

Concursurile de orientare au avut menirea de a-i învăţa pe cei mici comportamentul în arealul montan. O noutate în materie de programe oferite până în 2013 a fost înfiinţarea serviciului de salvaspeo, prin care o echipă de speologi le-a oferit explicaţii copiilor în timpul vizitării peşterilor din zonă. De asemenea, Salvamont Harghita a început organizarea unor programe speciale destinate copiilor din cadrul centrelor de plasament din judeţ.

Existenţa unei siguranţe sporite în ceea ce priveşte activităţile în natură ţinteşte spre dezvoltarea potenţialului turistic montan al zonei, la nivel local şi naţional, dar şi la nivel internaţional, înscriind, astfel, România pe harta locurilor sigure pentru pasionaţii de aventuri. Agenţiile de turism nu recomandă turiştilor trasee în care nu există serviciu salvamont sau în care eficienţa acestuia este redusă, îndeosebi în cazul staţiunilor turistice montane unde se practică intensiv sporturile de iarnă (schiul sau alpinismul), care prezintă un grad de periculozitate mai ridicat.

Numai în anul 2013, echipele Salvamont Harghita au fost solicitate în peste 600 de intervenţii, timpul mediu de acordarea primului ajutor fiind de 15-20 de minute.

Proiectul „Modernizarea Salvării Montane în Judeţul Harghita” a fost finanţat prin Regio - Programul Operaţional Regional şi implementat în regiunea de dezvoltare Centru. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului şi a avut o valoare totală de 7.612.066 de lei, din care cofinanţarea de la Uniunea Europeană a fost de 5.998.892 de lei.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanţate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteţi consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanţate prin Regio - Programul Operaţional Regional 2007-2013.

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close