Antena 3 CNN Economic Regio (P) Cu ajutorul programului Regio, oraşul Bragadiru este mai sigur, mai curat, mai frumos

(P) Cu ajutorul programului Regio, oraşul Bragadiru este mai sigur, mai curat, mai frumos

(P) Cu ajutorul programului Regio, oraşul Bragadiru este mai sigur, mai curat, mai frumos
17 Apr 2014   •   07:10
Situat imediat la ieşirea din Bucureşti, în sud-vestul municipiului, pe malurile râului Ciorogârla şi pe drumul care face legătura dintre Capitală şi Alexandria, oraşul Bragadiru a devenit un loc preferat de petrecere a timpului liber pentru bucureşteni şi locuitorii comunelor învecinate. Cu sprijinul Planului Intergrat de Dezvoltare Urbană derulat prin Regio, oraşul a fost modernizat din punct de vedere arhitectural şi peisagistic, a devenit mai sigur - prin instalarea unui sistem de supraveghere video, iar renovarea parcului atrage tot mai mulţi vizitatori cu fiecare zi care trece.

Primăria Bragadiru a reuşit, la sfârşitul lunii martie 2014, să finalizeze trei proiecte importante care au transformat aspectul oraşului şi care contribuie la siguranţa atât a locuitorilor, cât şi a celor care tranzitează localitatea. Proiectul Modernizarea arhitecturală şi peisagistică a spaţiilor verzi aferente zonelor de locuinţe din oraşul Bragadiru, demarat în 2012, a constat în dezvoltarea infrastructurii urbane reprezentate de spaţiile verzi din zona rezidenţială delimitată de străzile Florilor, Clinceni şi Alexandriei.

Arealul modernizat se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 4 hectare, care, la începutul proiectului, era plină de spaţii lăsate la voia întâmplării, insalubre şi ocupate de construcţiile abuzive ale locuitorilor. Prin proiect, s-au refăcut peluzele şi s-au plantat peste 470 de arbori şi 1.200 de arbuşti. Peluzele au fost dotate cu un sistem de irigaţii automat, cu senzori de umiditate pentru a se raţionaliza consumul de apă. Au fost amenajate 10 spaţii de joacă pentru copii, s-au instalat 450 de bănci şi 400 de coşuri de gunoi, iar aleile dintre blocuri au fost recreate şi terasate. Astfel, suprafaţa de spaţiu verde amenajat/locuitor a crescut de la 3,7 mp la 8,4 mp, factor determinant în sporirea atractivităţii oraşului, în special în rândul tinerilor care doresc să migreze din marile oraşe în favoarea unor localităţi mai mici şi mai curate. De asemenea, proiectul a creat 21 de locuri de muncă.

Un oraş mai sigur
Achiziţionarea şi instalarea sistemului de supraveghere video pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în oraşul Bragadiru este al doilea proiect care vine în sprijinul celor peste 10.000 de locuitori ai oraşului, turiştilor sau şoferilor care tranzitează zona. 25 de camere video monitorizează 24 din 24 de ore cele 13 zone cu grad ridicat de infracţionalitate (stabilite de Poliţia Bragadiru), intersecţiile aglomerate, parcul şi zonele verzi amenajate. Dispeceratul (foto) funcţionează în incinta Primăriei Bragadiru şi este operat de două persoane angajate prin proiect.
Lumea conştientizează prezenţa camerelor şi, în consecinţă, actele de huliganism au fost mult mai puţine după ce am instalat acest sistem de supraveghere.”, a declarat Ioan Jarcalete, managerul de proiect din cadrul Primăriei Bragadiru.

Un nou parc pentru toţi locuitorii zonei
De la începutul primăverii, oraşul Bragadiru este luat cu asalt în fiecare weekend de locuitori ai sectorului 5 din Bucureşti şi ai comunelor Cornetu şi Clinceni. Motivul este unul comun: inaugurarea celui mai mare şi modern parc din zonă. Dacă, până la începerea proiectului, acest spaţiu era unul întunecos, propice pentru proliferarea infracţionalităţii, acum este destinaţia preferată a celor care doresc să petreacă timp în aer liber.

Al treilea proiect care a susţinut schimbarea înfăţişării oraşului, Modernizarea din punct de vedere arhitectural şi peisagistic a Parcului de agrement din oraşul Bragadiru, a permis amenajarea a aproximativ 8 hectare, dezvoltarea zonelor de recreere şi mişcare în aer liber, precum şi interconectarea spaţiilor prin trasarea de alei. S-au trasat peste 10.000 mp de alei în interiorul parcului, inclusiv parcări şi piste pentru biciclete, a fost achiziţionat mobilier urban şi s-au plantat peste 4.000 de arbuşti şi puieţi. Parcul dispune de o zonă specială dedicată celor care doresc să facă un grătar în aer liber, cu foişoare individuale, bănci şi mese de lemn. Întreaga suprafaţă este monitorizază de patru camere video (achiziţionate în cadrul proiectului de achiziţie a sistemelor de supraveghere).

Proiectele „Modernizarea arhitecturală şi peisagistică a spaţiilor verzi aferente zonelor de locuinţe din oraşul Bragadiru”, „Modernizarea din punct de vedere arhitectural şi peisagistic a Parcului de agrement din oraşul Bragadiru” şi „Achiziţionarea şi instalarea sistemului de supraveghere video pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în oraşul Bragadiru” fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) și sunt finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013 și implementate în Regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov. Proiectele au fost depuse în cadrul Axei Prioritare 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere. Valoarea totală, însumată, a celor trei proiecte a fost de 44.254.708 lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 34.886.846 de lei.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013.

×
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close