Antena 3 CNN Economic Regio (P) Regio oferă sprijin persoanelor vârstnice din Galați

(P) Regio oferă sprijin persoanelor vârstnice din Galați

(P) Regio oferă sprijin persoanelor vârstnice din Galați
23 Apr 2014   •   07:56
113 persoane vârstnice beneficiază de sprijinul Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale din Galați. Cu sprijinul Regio, Centrul a fost extins cu un nou corp de clădire și complet dotat, mărindu-şi, astfel, capacitatea iniţială cu 16 locuri. Proiectul a contribuit la reducerea fenomenului de excluziune socială în rândul bătrânilor, precum şi la creşterea implicării comunităţii în îngrijirea acestora.

Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale (CMSS) a funcționat ca azil de bătrâni în Galați, începând cu anul 1902. Odată cu trecerea timpului, fațada clădirii s-a degradat foarte mult și necesitatea unei intervenții de renovare a devenit stringentă pentru buna sa funcționare. Printre cei care solicită serviciile centrului, majoritatea se confruntă cu lipsa unui domiciliu stabil sau a unei persoane care să asigure îngrijirea corespunzătoare celui cu dizabilități sau în etate.

Tinerețea nu-i chiar fără bătrânețe
Hotărârea şi perseverenţa personalului medical specializat în a ajuta bătrânii care au nevoie de asistență socio-medicală s-a putut vedea în perioada anterioară de pregătire a proiectului. Dificultatea cea mai mare a constituit-o numărul mic de anagajați care s-au ocupat de partea administrativă și, implicit, de documentația proiectului, restul fiind doar personal de specialitate medicală.

Proiectul de renovare şi extindere a Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale Galați s-a finalizat la sfârşitul anului 2011 şi a permis construirea unui nou corp de clădire cu două etaje şi diversificarea serviciilor sociale oferite. Noul corp de clădire cuprinde nouă camere de locuit cu câte două locuri fiecare și cu baie proprie, distribuite pe fiecare etaj. Camerele au mobilă nouă şi câte un televizor, într-o cameră fiind cazate câte două persoane. Situată la parterul clădirii, sala de mese are 40 de locuri și dispune de o bucătărie complet utilată.

În materie de dotări medicale, investiția făcută a avut în vedere echiparea centrului cu o sală de masaj (înainte, se obișnuia ca masajul să se facă la patul bolnavului), o sală de kinetoterapie, un punct farmaceutic și un cabinet medical. Rezidenţii centrului îşi pot petrece timpul liber în cadrul atelierelor de terapie ocupațională (jocuri de șah sau table, punerea în scenă a unor piese de teatru, cofecţionarea unor obiecte din hârtie sau lecturarea unor cărți), dotate cu aparatură audio-video. Pentru creşterea calității vieții, atât cei cazați aici, cât și cei care doar beneficiază de anumite servicii, odată cu finalizarea proiectului, au posibilitatea să obţină consiliere socială și psihologică.

În urma lucrărilor de extindere a suprafeței imobilului vechi, numărul vârstnicilor care au beneficiat de servicii de cazare și îngrijire medicală în cadrul unității medicale a crescut cu 12%. În prezent, 113 persoane se bucură de o bătrânețe mai ușoară.

„În grijă străină, nădejde puțină”... nu mai este valabil în Galați
Impactul asupra comunității locale a fost acela de a schimba mentalitatea în ceea ce privește internarea într-un azil de bătrâni. Dacă, în trecut, această idee devenea de neacceptat pentru unele categorii de beneficiari, în momentul de față, percepția s-a schimbat foarte mult, aspect dedus din numărul mare de cereri de internare și de numărul de persoane care doresc să obțină informații cu privire la procedura prealabilă internării”, a declarat dr. Mihaela Paula Filoti. Extinderea și dezvoltarea centrului nu au adus beneficii doar bătrânilor care se bucură de o gamă variată de servicii sociale, ci şi echipei care a făcut posibil acest lucru.

Chiar din faza de execuție au fost create 10 posturi noi, iar după finalizarea proiectului, echipa centrului a fost completată cu alte 12 cadre: un kinetoterapeut, un asistent social, un ergoterapeut, patru infirmiere, trei asistente medicale și două îngrijitoare. Finalizarea proiectului a permis și comunității să se implice în ajutorarea bătrânilor. Centrul a încheiat parteneriate de voluntariat cu școlile postliceale din Galați, așadar un total de 12 tineri fac practică timp de şase luni pe an.

Proiectul „Dezvoltarea și extinderea Centrului Medico -Social Galați" este finanțat prin Regio - Programul Operațional Regional și implementat în regiunea de dezvoltare Sud-Est. Proiectul a fost depus în cadrul Axei Prioritare 3 – Îmbunătățirea infrastructurii sociale şi are o valoare totală de 3.425.093 de lei, din care cofinanțarea de la Uniunea Europeană a fost de 2.798.992 de lei.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri şi promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio - Programul Operațional Regional 2007-2013.

×
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close