Antena 3 CNN Economic Temeri cu privire la facturile de energie electrică şi gaze ale românilor. Guvernul şi furnizorii nu se înţeleg în privinţa plafonării preţurilor

Temeri cu privire la facturile de energie electrică şi gaze ale românilor. Guvernul şi furnizorii nu se înţeleg în privinţa plafonării preţurilor

România este în topul ţărilor cu cele mai mari scumpiri la energie. Facturile românilor sunt de patru ori mai scumpe decât în Ungaria, de exemplu. În plus, acest lucru nu se va schimba prea curând. Guvernul şi furnizorii nu se înţeleg în privinţa plafonării facturilor. 

de Ioana Ciobanu    |    27 Oct 2023   •   08:53

Este scandal pe facturile românilor între Guvern şi furnizorii de curent şi gaze. 

În noua ordonanţă pentru plafonarea cheltuielilor, Executivul stabileşte că vor fi decontaţi 40% din sumele cerute de furnizori pentru facturile la gaze şi energie electrică, preţul fiind astfel plafonat. 

Mai mult, în aceeaşi ordonanţă se menţionează şi că sumele vor fi date furnizorilor "în limita disponibilului". 

Pe de altă parte, din informaţiile pe care le avem, furnizorii cer cinci miliarde de lei. Aceasta este suma care trebuie achitată de Guvern, însemnând costuri pentru plafonare. 

Furnizorii se tem aşadar că nu vor mai fi bani pentru decontare şi există riscul ca unii furnizori să intre în incapacitate de plată.

Pe lângă acest scandal, cifrele prezentate de Eurostat arată că România, una dintre statele cu cele mai reduse venituri din UE, are printre cele mai mari prețuri la energie și cele mai serioase scumpiri. 

Și aceasta în ciuda măsurilor de plafonare-compensare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale. 

Suntem pe locul trei la capitolul scumpiri la energie electrică: cu 77% mai mult decât în prima jumătate a anului trecut. 

Suntem printre primii şi în ceea ce priveşte creşterea prețurilor gazelor: + 134% faţă de prima jumătate a anului trecut.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close