Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Agricool Povestea de succes a unor soți români: După 14 ani în Anglia, s-au întors în România și au înființat o fermă de vaci Angus

Povestea de succes a unor soți români: După 14 ani în Anglia, s-au întors în România și au înființat o fermă de vaci Angus

După 14 ani petrecuți în Anglia, doi tineri, soț și soție, au decis să se întoarcă în România și să înființeze o fermă de vaci din rasa Angus. Cu ajutorul fondurilor europene, au construit o fermă ultramodernă lângă Porumbacu de Jos, la poalele Munților Făgăraș.

Povestea de succes a unor soți români: După 14 ani în Anglia, s-au întors în România și au înființat o fermă de vaci Angus
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Mai 2024   •   11:25

Andrei a emigrat în Marea Britanie în anul 2009. La început a lucrat pe diferite șantiere ca muncitor necalificat.

”Am plecat cu 300 de euro în buzunar luați împrumut la Londra, la 18 ani”, spune Andrei.

La Londra  a mers la facultate, iar studiile l-au ajutat să progreseze și să aibă joburi mult mai bune și mai bine plătite. Soția sa, Oana, a reușit și ea să avanseze în carieră și, în cele din urmă, împreună să-și cumpere în Londra două case și să aibă o viață la care visau. 

”După ce le-am avut pe toate, și bani, și vacanțe scumpe și de toate, mi-am dat seama că .. nu merită toată alergătura asta pentru niște amărâți de bani”, mai spune Andrei.

S-au întors hotărâți să-și înființeze propria fermă cu văcuțe Angus, de la zero. La Porumbacu de Jos, pe doua hectare de pășune au pus la punct un proiect pentru a accesa bani europeni.

”Am accesat în 2019 fonduri europene. Două milioane de euro, cofinanțare 10%...am fost norocos. Ultimul din sesiunea aia. 

Am adus banii din străinătate... Toți i-am adus acasă și am finalizat ce ne-am pus în cap”, a mai spus antreprenorul.

Cu multă trudă, în cele din urmă, proiectul a fost pus pe picioare.

”Avem un saivan de capacitate 400, 50 e maternitate, 350 este restul de hală.

În saivan avem plug, fântâni cu apă, lumină, perii pentru masaj la văcuțe, curățare ...avem și muzică clasică. Încercăm să fie un lanț închis, să fie o fermă biodinamică oarecum”, mai spune antrenorul.

 

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close