Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Mână criminală sau incident | Noi detalii despre incendiul suspect de la Poliţia Capitalei, acolo unde ard probe din dosare importante

Mână criminală sau incident | Noi detalii despre incendiul suspect de la Poliţia Capitalei, acolo unde ard probe din dosare importante

Peste jumătate din probele Poliției Capitalei, aflate într-o clădire din Sectorul 6, au fost distruse într-un incendiu cu o cauză deocamdată necunoscută, care durează de peste 20 de ore.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Oct 2023   •   16:58

De 20 de ore un incendiu care s-a manifestat fără flacără vizibilă i-a băgat în alertă pe toți pompierii din București. 

Incendiul se manifestă într-un spațiu unde sunt păstrate bunurile ridicate de către structurile de Poliție din Capitală. Ard inclusiv registrele cu inventarul acestor probe care constau în arme albe, haine și alte obiecte confiscate pentru expertizare. Potrivit surselor noastre, ar fi vorba despre probe aduse din toate sectoarele Capitalei.

Pompierii lucrează şi acum la stingerea incendiului, mai ales că în acel subsol se află şi un sediu al ANAF, dar totodată și o cameră pentru corpuri delicte. 

Este vorba despre un subsol care are o suprafață de aproximativ 3.000 mp iar din această suprafață cam 1.200 ocupă acel depozit cu obiecte ridicate de polițiștii Capitalei.

Carmina Pricopie, jurnalist de investigații Antena 3 CNN, a explicat ce se va întâmpla cu acele dosare cu probele distruse. 

Polițiștii nu au o cauză preliminară pentru izbucnirea incendiului

Întrebată dacă vorbim despre o mână criminală sau despre un incident, Carmina Pricopie a spus:

"Vorbim, practic, despre aproape toate probele ridicate de către polițiștii din Capitală, mai puțin droguri, metale prețioase, arme de foc și bani. În rest, toate probele ridicate din toate dosarele penale de către polițiștii din Capitală erau depozitate în acel loc până la o decizie definitivă a instanței.

Vorbim despre diverse obiecte, de la haine, de îmbrăcăminte sau de la obiecte cu care s-au săvârșit anumite infracțiuni. Cele mai multe dintre ele fuseseră deja expertizate, iar în funcție de decizia instanței de judecată, aceste probe ori erau returnate posesorului, ori erau confiscate în vederea valorificării.

Sunt aproape 20 de ore, la ora 18:00 se fac 24 de ore de când a izbucnit acest incendiu și de când polițiștii nu au o cauză preliminară. Nu știm exact care este sursa acestui incendiu. Bănuiesc că la ora 18:00 nu cred că mai era nimeni acolo, în zonă. Deci ori cineva a intrat în mod fraudulos în acea incintă și a pus foc, ori vorbim despre un scurtcircuit, pentru că chiar cei de la Poliția Capitalei specifică în comunicatul de presă faptul că incendiul a pornit de acolo tocmai din această cameră a corpurilor delicte", a spus Carmina Pricopie, jurnalist de investigații Antena 3 CNN. 

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă

Întrebată apoi ce se întâmplă cu aceste dosare, Carmina Pricopie a spus:

"Noi vorbim despre bunuri care au ori o proveniență incertă, ori sunt într-un anumit litigiu, dar care la sfârșitul unui proces siguranță îndelungat, vor fi restituite sau nu proprietarului. Dar, asta decide un judecător. Nu mai există nici registrele în care sunt, nici inventarul, pentru că aceste obiecte nu erau pur și simplu luate, ridicate și azvârlite în acea încăpere.

Erau ambalate, sigilate, numerotate, se făcea un proces-verbal de inventariere, erau trecute pe un anumit registru pentru ca organul de anchetă atunci când căuta obiectul respectiv să meargă exact la cutia cu pricina. Asta ar trebui să ne spună polițiștii, pentru că s-a declanșat un dosar penal pentru distrugere din culpă.

Mii de dosare penale distruse în incendiul din Sectorul 6, Bucureşti

Cei de la Investigații Criminale Sector 6 se ocupă de acest dosar. Probabil că după ce incendiul va fi stins, pentru că și la această oră arde acolo, în baza raportului preliminar întocmit de către procurori, polițiștii încearcă să găsească un vinovat. Asta este o parte, să spunem, însă ce se va întâmpla, pentru că noi vorbim despre mii de dosare penale, unele care sunt încă în faza de anchetă penală, altele care sunt în faza de judecată (...)

Însă foarte important această locație, unde se găsește această cameră de corpuri de delicte aparține ANAF-ului. Nu a fost afectată doar camera de corpuri delicte, înțeleg că a fost afectat și o anumită parte care ține de ANAF și că acolo s-ar afla de asemenea foarte multe documente importante. Nu am primit până la această oră nicio comunicare oficială din partea celor de la ANAF, ca să înțelegem și noi dacă am scăpat sau nu de anumite datorii", a spus Carmina Pricopie, jurnalist de investigații la Antena 3 CNN.  

×
Subiecte în articol: incendiu Poliția Capitalei probe dosare
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close