Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Adrian Ursu, la finalul conferinţei naţionale de la Iaşi: "Carta Excelenţei în Sănătate are zece puncte"

Adrian Ursu, la finalul conferinţei naţionale de la Iaşi: "Carta Excelenţei în Sănătate are zece puncte"

Adrian Ursu, jurnalist Antena 3 CNN şi realizator al emisiunii România Inteligentă, a anunţat, astăzi, după Conferinţa Naţională Iaşi - polul excelenţei în sănătate, organizată de România Inteligentă, că în urma dezbaterilor a fost întocmit un document numit Carta Excelenţei în Sănătate la Iaşi, ce conţine zece propuneri ce ar putea fi transpuse în măsuri administrative sau măsuri civice.

de Andreea Cigolea    |    23 Mai 2023   •   19:24

Cel mai important eveniment regional al lumii medicale, academice și al industriei farmaceutice a avut loc astăzi la Iași. Polul Excelenței în Sănătate, un brand pentru inima Moldovei prin performanța profesioniștilor și în beneficiul a milioane de oameni, a reunit peste 60 de speakeri și peste 120 de participanți. Nume importante din domeniul sănătății, dar și autorității locale, regionale și naționale au căutat soluții pentru creșterea calității actului medical acordat pacienților și pentru acces liber al românilor la orice tip de medicament sau tratament.

Adrian Ursu a anunţat că, la finalul conferinţei, a fost întocmită o listă de zece propuneri de măsuri într-un document numit Carta Excelenţei în Sănătate la Iaşi.

Citeşte şi: Conferinţa Naţională "Iaşi - polul excelenţei în sănătate" | România Inteligentă

"A fost cu adevărat un tur de forţă pentru că nu numai numărul de participanţi a fost impresionant - 60 de speakeri - ci mai ales consistenţa mesajelor. S-au schimbat idei, s-au făcut critici, fiţi siguri, nu a fost totul triumfalist, au fost subliniate vulnerabilităţi, s-au făcut propuneri, s-au ridicat soluţii. Sperăm că ele se vor transpune în decizii. Pentru că am vorbit astăzi despre ceea ce poate să fie Iaşiul, ca pol de excelenţă în sănătate, dar nu aveam cum să nu extindem întreaga discuţie la nivelul României. Şi mai ales într-un moment ca acesta când avem proteste ale profesorilor, şi grevă, avem proteste ale medicilor, sperăm să nu avem grevă, avem un moment în care toată lumea se mobilizează să nu pierdem banii, inclusiv cei europeni. E important să le pui cap la cap toate energiile, toate eforturile şi asta am făcut noi astăzi.

Au fost oameni din domeniul academic, din mediul medical, au fost decidenţi politici, primar, preşedinte de Consiliu Judeţean, prefect, miniştri, i-am avut pe toţi aici. La final, am reuşit să punem cap la cap într-un document programatic, pe care noi l-am numit Carta Excelenţei în Sănătate la Iaşi, în zece puncte, unele dintre propunerile acestea care ar trebui să fie transpuse în măsuri administrative rapid sau dimpotrivă în măsuri civice, în acţiuni civice. Pentru că multe dintre ele, cum spuneau unii dintre participanţi, de pildă profesorul Burloi, ele depind de noi, de cei care au fost astăzi la dezbateri. Nu trebuie să aşteptăm de undeva de sus să ni se întâmple. Spiritul a fost foarte bun aici, să facem lucruri, să demonstrăm că Iaşiul poate, că România poate, că nu mai suntem chiar coada cozii de ruşine în toate domeniile.

Cred că ce a fost spectaculos a fost felul în care au interacţionat din sală studenţii şi elevi de la şcoala postliceală sanitară, de pildă, cu domnii care sunt le sunt repere, exemplu în viaţă. Foarte ascuţiţi în observaţii mulţi dintre ei, i-am incitat şi pe ei să intre în dialog, aceşti tineri care sunt medicii şi asistentele noastre de mâine", a declarat Adrian Ursu.

×
Subiecte în articol: Adrian Ursu România Inteligentă Iași
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close