Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Vom vedea inflație galopantă și scumpiri": Afaceriștii români au trimis o scrisoare Comisiei Europene privind măsurile fiscale pregătite de Guvern

"Vom vedea inflație galopantă și scumpiri": Afaceriștii români au trimis o scrisoare Comisiei Europene privind măsurile fiscale pregătite de Guvern

Mediul de afaceri reacţionează dur împtriva măsurilor discutate de executiv la Bruxelles. Reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii au trimis scrisoare Comisiei Europene pentru a atrage atenţia asupra efectelor.

"Vom vedea inflație galopantă și scumpiri": Afaceriștii români au trimis o scrisoare Comisiei Europene privind măsurile fiscale pregătite de Guvern
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Aug 2023   •   18:51

Unul dintre efectele măsurilor fiscale pregătite de Guvern va fi scumpirea produselor. Dacă acestea intră în vigoare tot consumatorii vor plăti mai mult, iar inflaţia va creşte din nou, avertizează reprezentantii întreprinderilor.

"Dacă toate aceste măsuri intră de la 1 septembrie sau octombrie, vom vedea inflație galopantă, scăderea puterii de cumpărare, scumpiri, pentru că toate aceste taxe și impozite se duc, în final, în prețuri și putere de cumpărare.", spune Florin Jianu, preşedintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Aşadar mediul de afaceri a înaintat o scrisoare Comisiei Europene. Prima problemă este creşterea impozitului pentru întreprinderi.

"Schimbăm în mod constant regulile și îi zăpăcim pe toți! Am schimbat la 1 ianuarie 2023 și acum iar.", a mai spus preşedintele CNIPMMR.

O altă problemă este modificarea cotelor TVA. Pentru serviciile de cazare, restaurant și catering, se plăteşte acum taxă de 9 la sută, însă executivul discută creşterea la 19 la sută.

"România trebuie să păstreze 9% pentru HoReCa, dacă vrem să menținem o brumă de turism în această țară."

"Am crescut-o de la 1 ianuarie la 9%. Sperăm să fie ultima creștere. O nouă creștere ne-ar scoate din piața turistică europeană.", a declarat Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

IMM-urile cer ca eventualele măsuri să nu fie aplicate mai devreme de ianuarie 2024. Reprezentanţîi întreprinderilor reproşeză că nu au fost invitaţi la masa unde se discută măsurile fiscale.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close