Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Autorităţile amână introducerea antiviralelor în farmaciile din ţară

Autorităţile amână introducerea antiviralelor în farmaciile din ţară

Sute de români mor zilnic din cauza virusului SARS-CoV-2, însă cu toate acestea autorităţile nu fac nimic pentru a aduce tratamentele necesare mai aproape de bolnavi. Nu avem nici acum antivirale în farmacii, deşi mai mulţi medici au propus ca Favipiravir să fie eliberat pe baza prescripţiei medicale.

Autorităţile amână introducerea antiviralelor în farmaciile din ţară
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Noi 2021   •   22:21

Inclusiv cei din Guvern au tot repetat că se ia în calcul o astfel de variantă, însă deşi au trecut mai multe săptămâni, nu au mişcat nimic în acest sens. Asta în situaţia în care se vorbeşte deja de al 5-lea val.

Autorităţile nu s-au axat nici pe tratamentele care să prevină formele grave, nici pe creşterea ratei de vaccinare. Mulţi medici propun de ceva timp ca antiviralul Favipiravir să fie introdus în farmacii pentru a reduce numărul internărilor.

"Cred că lucrurile trebuie făcute cu cap. Cred că reţeta ar trebui să fie eliberată de medicul specialist de boli infecțioas. Şi mai avem anticorpii monoclonali care se dau în formele incipiente ale bolii, să blocheze replicarea virală" , a spus Cristian Oancea, manager Spitalul Victor Babeş Timişoara.

România a cerut târziu şi tratamentul pe baza de anticorpi monoclonali care îi pot feri pe bolnavi de Terapie Intensivă.

Ţara noastră a primit flacoanele la începutul lunii noiembrie, după ce valul 4 luase deja mii de vieţi

 Deşi este un tratament eficient, este foloit rar în spital, pentru că se administrează în primele zile de la debutul bolii.

Noi am primit 20 de doze prin donatie de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, iar în Iaşi s-au primit în mai multe spitale, e vorba de patru spitale. Au fost patru cazuri care au putut primi anticorpi monoclonali, atunci când au ajuns în urgenţă si pe care noi i-am reţnut în spital. Administrarea este în primele zile, până la şapte zile, la forme uşoare, fără necesar de oxigen, care au saturaţie de oxigen până în 93%", a precizat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU SMURD Iaşi.

Cea mai sigură armă ramâne însă vaccinarea, atrag atenţia specialiştii. Dar nici la acest capitol nu stăm prea bine.

Ţara noastră nu are nici măcăr 40% din populaţie vaccinată cu schema completă.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close