Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Oraşele israeliene de la graniţa cu Gaza s-au tranformat în localităţi-fantomă. Toţi au fugit din calea proiectilelor

Oraşele israeliene de la graniţa cu Gaza s-au tranformat în localităţi-fantomă. Toţi au fugit din calea proiectilelor

Oraşele israeliene de la graniţa cu Gaza s-au tranformat în localităţi-fantomă. Abia dacă se mai zăreşte vreun om, cu toţii fugind din calea războiului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Oct 2023   •   19:47

Viaţa israelienilor care locuiau în apropiere de graniţa cu Fâşia Gaza s-a schimbat radical. Mulţi dintre ei au decis să îşi părăsească locuinţele, astfel că acum oraşe precum Sderot sunt pustiite.

Sunt probleme acolo şi cu producţia agricolă: mulţi muncitori străini au fugit din ferme şi nu mai are cine să culeagă recoltele extrem de importante pentru Israel în această perioadă.

Alarmele care sună necontenit în sudul Israelului sunt terifiante pentru locuitori. Chiar dacă sistemul Iron Dome interceptează cele mai multe dintre acestea, există întotdeauna riscul ca proiectilele să le lovească locuinţele.

Citeşte şi: Război în Israel. Ziua 21. Gruparea Hamas a lansat două baraje de rachete asupra Israelului, în plină zi. O rachetă a căzut pe un bloc din Tel Aviv

Tocmai de teamă, locuitorii oraşului Sderot au plecat de acolo. O liniște suprarealistă a cuprins străzile, iar magazinele sunt închise. Zeci de oameni au fost uciși în Sderot, la doar câțiva kilometri de granița cu Fâșia Gaza, de către militanții Hamas în ziua în care au străpuns granița fortificată. Printre cei decedaţi sunt femei și copii - inclusiv bătrâni și persoane cu dizabilități.

Câmpurile care mărginesc granița Israelului cu Fâșia Gaza au devenit o victimă în plus a războiului, ceea ce ridică temeri că sistemul alimentar al Israelului ar putea fi afectat. Sectorul agricol se bazează în mare măsură pe produsele cultivate în acea zonă, unde se produce cea mai mare parte a legumelor și o cincime din fructele țării.

De la începutul războiului, majoritatea comunităților din jurul fâșiei au fost declarate zone militare închise. Mulți dintre lucrătorii străini ai fermelor au fugit, iar acum munca este făcută de voluntari.

 

×
Subiecte în articol: Israel Gaza Fasia Gaza fantoma
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close