Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Tot mai puține locuințe vândute. Piața imobiliară, un alt sector afectat în acest an. Semnalul BNR

Tot mai puține locuințe vândute. Piața imobiliară, un alt sector afectat în acest an. Semnalul BNR

Piața rezidențială a intrat pe o pantă descendentă. În primele șase luni ale acestui an a scăzut numărul de proiecte de locuințe, sunt pe minus tranzacțiile, autorizațiile de construire, dar și cererea.

de Ştefan Petrică    |    07 Iul 2023   •   18:23

Românii cumpără tot mai puține case și apartamente, iar preturile sunt tot mai mari. Media scumpirilor este de aproape 7%.

În aceste condiții, în primele luni ale acestui an, s-au cumpărat cu 23% mai puține locuințe decât la începutul anului 2022.

Numărul creditelor ipotecare s-a înjumătățit. Semnalul a fost dat chiar de oficialii BNR.

"Nu avem scăderi, avem în continuare creșteri mai modeste, dar creșteri de prețuri. Și o scădere a tranzacționării normală, dacă e să ne gândim la situația creditelor", a spus Florian Neagu, Direcția Stabilitate Financiară, BNR.

Citește și: Cu cât se vinde o vilă din 1939, în stil mediteranean, din centrul capitalei. A aparținut unei familii cu o istorie bogată

"Faci o rată de 30 de ani și dacă ești un tânăr de 30 ești dator vândut până la 60. Am văzut cazuri în care oamenii nu apucă să-și dea dările", a declarat un cetățean.

Cei care totuși au în plan o achiziție sunt sceptici și preferă să analizeze în continuare piața.

"Înainte luam un credit de 50.000 de euro și vedeam noi cum îl plătim. Acum cei care contractează credite se gândesc și cum le vor rambursa. Cât reprezintă rata din venit, cât la sută reprezintă cheltuielile de întreținere", a declarat OANA IVAN, expert imobiliar

România este caracterizată și de o disproporționalitate a regiunilor unde se acordă credite ipotecare.

Regiunea București-Ilfov cumulează 35% din totalul împrumuturilor.

×
Subiecte în articol: apartamente casa prima casa credit
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close