Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Sute de nou-născuți sunt abandonați anual în maternitățile din România. Poveștile copiilor cu boli grave, nevoiți să lupte singuri ca să trăiască

Sute de nou-născuți sunt abandonați anual în maternitățile din România. Poveștile copiilor cu boli grave, nevoiți să lupte singuri ca să trăiască

Sute de copii sunt abandonați anual în maternitățile și spitalele din țara noastră. Cele mai multe mame își lasă copiii pe patul de spital luni sau ani din cauza problemelor grave de sănătate însă și din cauza sărăciei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2024   •   19:40

Fără sprijinul şi dragostea mamei, copiii uitaţi în unităţile medicale se recuperează de două ori mai greu faţă de cei care au părinţii alături, arată datele statistice.

În România sunt aproximativ 40 de mii de copii aflaţi în sistemul de protecţie specială, potrivit Autorităţii Naţioanale Pentru Adopţie.

Nu de acceaşi dragoste şi căldură vor avea parte copiii care nu au fost niciodată vizitaţi de mama sau de tatăl lor.

Pentru aceşti micuţi spitalul este prima casă, iar zilele de aşteptare pot înseamna săptămâni, luni sau ani.

"În general, ele, cele care își abandonează copiii, pleacă imediat după naștere. Noi uneori nici nu apucăm să le cunoaștem. Adică preluăm copilul de la sala de naștere, îl aducem pe secția noastră și ori a 2-a zi, ori în seara respectivă sau așa constatăm că mama deja a plecat din spital", a spus medicul Ana Olteanu de la Spitalul Cantacuzino.

Toţi bebeluşii abandonaţi la Spitalul Cantacuzino au ajuns să fie îngrijiţi de asistenţii maternali. La fel s-a întâmplat şi cu ultima fetiţă care a fost transferată în Bucureşti de la un spital din Craiova.

O fetiță de doar o lună va avea de astăzi o familie, după ce a fost lăsată în spital de mama sa, la scurt timp după naștere. În tot acest timp, micuța a avut parte de îngrijirea și dragostea medicilor și asistentelor, iar datele unităților medicale ne arată că acei copii cu grave probleme de sănătate se recuperează de două sau de trei ori mai greu față de acei micuți care au parte de iubirea și mângâierea mamei.

Sute de copii abandonați anual în spitalele din toată țara

Lupta este însă şi mai grea pentru cei care au grave probleme de sănătate ori care au nevoie de tratament în străinătate.

Este un lucru foarte greu. De fiecare dată când avem copii singuri începe o negociere întreagă cu spitalele din afară să-i accepte să meargă așa. Uneori trimitem voluntari și acolo", a spus Adelina Toncean de la Asociația Blondie.

România are aproximativ 40 de mii de copii aflaţi în sistemul de protecţie specială.

Pe lângă copiii care nu pot fi crescuţi de familie, în România mai sunt peste 60.000 de copii lăsaţi acasă de către părinţii plecaţi în străinătate.

×
Subiecte în articol: adoptie copii abandonati
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close