Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Aceștia sunt potențialii candidați la prezidențialele din 2024. Niciunul nu a trecut testul votului uninominal, iar cel puțin doi și-au asociat numele cu scandalul

Aceștia sunt potențialii candidați la prezidențialele din 2024. Niciunul nu a trecut testul votului uninominal, iar cel puțin doi și-au asociat numele cu scandalul

Politicienii care vor fi trimiși de partide să candideze la președinție nu au fost încă anunțați oficial, însă toate calculele arată că formațiunile parlamentare sau cu pretenția de a accede în forul legislativ vor scoate în față liderii naționali, pe post de "locomotivă electorală".

Aceștia sunt potențialii candidați la prezidențialele din 2024. Niciunul nu a trecut testul votului uninominal, iar cel puțin doi și-au asociat numele cu scandalul
Sursa foto: hepta / Mediafax foto
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2024   •   19:12

La PSD, conform tradiției, candidatul la Cotroceni ar urma să fie președintele partidului, Marcel Ciolacu.

Însă el nu și-a manifestat public această dorință, până în prezent

Surse politice citate de Antena 3 CNN afirmă că Ciolacu ar intra în cursa prezidențială dacă a fi susținut de PNL.

Dar, ținând de tot ce s-a întâmplat în ultimele zile pe tema comasării alegerilor, negocierile în această direcție sunt blocate.

La rândul său, Partidul Național Liberal ar putea merge la prezidențiale tot cu președintele formațiunii, Nicolae Ciucă. Acesta și-a asumat candidatura în interiorul partidului, dar e încă devreme să fie luat drept certitudine faptul că fostul premier va fi pe buletinele de vot.

USR, varianta probabilă: Cătălin Drulă

În Opoziție, USR s-a împușcat singur în picior, în scandalul "Lasconi versus fiica", în urma căruia a retras-o pe primărița cu notorietate de la Câmpulung, după ce aceasta a spus public că a votat "DA" la Referendumul pentru familie. A fost un scandal care în câteva zile a expus USR în presa mainstream cât n-a fost expus un an de zile.

Însă, odată scandalul lăsat în urmă, Elena Lasconi nu este un candidat luat în calcul pentru alegerile prezidențiale. A spus-o însuși liderul USR, Cătălin Drulă, într-o declarație pentru presa națională, în care a susținut că însăși fosta jurnalistă i-ar fi mărturisit "că vrea încă un mandat la Câmpulung, pentru că este pasionată de munca ei acolo". 

În aceste condiții, USR rămâne, evident, să-l nominalizeze pe Cătălin Drulă.

AUR: Simion ar candida împotriva lui Ciolacu

La AUR, George Simion încă nu a spus clar dacă va candida. Surse politice susțin că el își dorește foarte mult asta și și-ar anunța oficial candidatura dacă din partea PSD ar concura pentru președinție cu Marcel Ciolacu. În acest context, AUR a infirmat spusele actorului Dan Puric, care s-a grăbit să anunțe pe scenă că el va fi candidatul prezidențial AUR.

LA SOS România, formațiune neparlamentară, dar cotată în sondaje cu capacitatea de a intra în legislativ, Diana Șoșoacă este ferm hotărâtă să candideze. Și-a manifestat această intenție aproape la fiecare apariție publică și aproape fiecare apariție publică a sa a fost sinonimă cu scandalul și cu expansiunea verbală aparent de neoprit.

În afara partidelor, rămâne de văzut ce urmează să se întâmple cu o eventuală candidatură independentă a lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO.

Geoană, candidatură incertă, după scandalul cu "propunerea" PSD

Acesta a provocat recent o furtună politică internă, după ce a dezvăluit că a fost ofertat să candideze independent, cu susținerea PSD.

Însă liderul PSD, Marcel Ciolacu, a infirmat acest episod.

Merită menționat că, în afara lui Geoană, care a candidat în 2009 și a pierdut în fața lui Traian Băsescu, niciunul dintre potențialii candidați nu a trecut proba votului uninominal (individual), funcțiile lor publice fiind dobândite prin numire (în cazul premierilor Ciolacu și Ciucă și al lui Drulă, fost ministru al Transporturilor) și prin intermediul listelor de partid în cazul celorlalți politicieni care nu au sau nu au avut funcții în guvern.

×
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close