Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Sindicatele din Sănătate, reacții diferite după negocierile cu Guvernul. "Solidaritatea Sanitară" respinge oferta, Sanitas anunţă un acord

Sindicatele din Sănătate, reacții diferite după negocierile cu Guvernul. "Solidaritatea Sanitară" respinge oferta, Sanitas anunţă un acord

Cele două mari federații sindicale din sistemul public de Sănătate, Sanitas și Solidaritatea Sanitară, au avut reacții diferite după negocierile de luni cu reprezentanții Guvernului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Feb 2024   •   18:44

Reprezentanţii Federaţiei sindicale Sanitas au anunţat că, în urma discuţiilor purtate luni, la Palatul Victoria, pe tema majorărilor salariale din sistemul de sănătate, au convenit asupra unei creşteri a salariilor de bază cu 15% în două tranşe, care urmează să fie acordate din lunile martie şi iunie, pe lângă cei 5% acordaţi pentru întregul sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024.

Precizările au fost făcute de preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, şi prim-vicepreşedintele federaţiei, Iulian Pope.

"Am continuat discuţiile începute săptămâna trecută şi acum două săptămâni, ne-am mutat, între timp, la ministere, tot căutăm date în continuare. Nu avem astăzi nimic cert să vă spunem decât că discuţiile continuă. Sunt multe date de aflat pe care încă nu le avem de la celelalte ministere, câţi oameni sunt, câte persoane vor trebui să primească. Nu avem nici sume totale de bani în care să zici să te încadrezi sau să creezi acel 20% cât ar fi la fiecare.

Şi aşteptăm acele comisii pe care le-am înfiinţat, a fost, deja, una la Ministerul Sănătăţii. Important este că vom primi acei 15% plus 5% care, deja, merg de la 1 ianuarie. Deci, salariile de bază vor creşte în următoarea perioadă cu cei 5% pe care i-au dat de la început, plus 15% pe care ni i-a promis Guvernul", a declarat Bărăscu, potrivit Agerpres.

Comunicare publică Reprezentanții Federației SANITAS au participat astăzi la o nouă rundă de negocieri cu...

Publicată de Federatia Sanitas din Romania pe Luni, 5 februarie 2024

Citeşte şiProtest SANITAS, în fața Ministerului Sănătății | Alexandru Rafila a vorbit cu protestatarii: "Ne dorim două lucruri"

Prim-vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope, a precizat, la rândul său, că în lunile martie şi iunie ar urma să se aplice cele două tranşe de majorare a salariilor.

"Tranşele sunt bătute în cuie, martie şi iunie. E un lucru pe care l-am tranşat acum. Am spus că sunt două tranşe, nu neapărat egale. Este important să vedem impactul. Nu avem toate datele la momentul acesta, sistemul sanitar e mare.

Avem doar datele din subordonatele Ministerului Sănătăţii şi spitalele subordonate autorităţilor locale. Nu avem celelalte date, care însumează aproape 20.000 de oameni", a transmis Pope. 

''Solidaritatea Sanitară'' anunţă miting de protest pe 11 martie: La ora actuală nu avem un acord cu Guvernul

Reprezentanţii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România (FSSR) anunţă că vor continua acţiunile de protest, urmând ca pe 11 martie să organizeze un miting, deoarece nu consideră suficientă propunerea Guvernului de majorare cu 20% a salariilor de bază a angajaţilor din sistemul de sănătate pentru 2024.

Ultima oră: După întâlnirea de astăzi de la Guvern, Federația ”Solidaritatea Sanitară” consideră în continuare oferta...

Publicată de Federația “Solidaritatea Sanitară” din România pe Luni, 5 februarie 2024

Precizările au fost făcute de Viorel Rotilă, negociator-şef cu reprezentanţii Guvernului din partea Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".

"Venim de la o negociere purtată cu Guvernul, împreună cu cealaltă federaţie reprezentativă, pe tema creşterilor salariale. Prima concluzie, deşi Guvernul a anunţat o creştere a anvelopei salariale pe anul 2024, care ar însemna o creştere medie a salariilor, a veniturilor medii salariale, tot cu 20%, constatăm că ceea ce a anunţat public Guvernul iniţial nu mai este adevărat. Creşterea totală pe modelul pe care-l doreşte Guvernul, creşterea veniturilor salariale în medie ar fi doar de 13,9%. Cu alte cuvinte suntem la un fel de joc de alba-neagră, o ofertă făcută publică pe site-ul Guvernului nu mai este valabilă ", a declarat Viorel Rotilă, scrie Agerpres.

Acesta a precizat că nu ştie dacă sindicaliştii de la Federaţia Sanitas vor participa la mitingul din 11 martie.

Pentru a elimina orice echivoc, publicăm prima pagină a Înțelegerii prealabile dintre cele două federații reprezentative din Sănătate. Noi continuăm protestele, ...

Publicată de Federația “Solidaritatea Sanitară” din România pe Luni, 5 februarie 2024

"Nu putem vorbi în numele lor, deşi avem o înţelegere comună, încă nu ne-am aşezat pe acelaşi punct de vedere în privinţa ofertei Guvernului. Rămâne să vedem mai departe. Membrii noştri de sindicat vor analiza oferta, ai dumnealor o vor analiza şi vor decide", a declarat Rotilă.

×
Subiecte în articol: salarii sănătate sanitas
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close