Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Cineva trebuie să plătească": Taxe și impozite mai mari, pregătite pentru români

"Cineva trebuie să plătească": Taxe și impozite mai mari, pregătite pentru români

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN că se ia în calcul trecerea la o singură cotă TVA. Experții în fiscalitate susțin că România are mari probleme în ceea ce privește colectarea.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mar 2024   •   19:45

Românii ar putea să plătească pentru deficitul bugetar al României prin taxe și impozite mai mari. Ministrul Marcel Boloș a anunțat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN că se iau în calcul creșteri de TVA.

"Avem și recomandarea pe care o are Banca Mondială și avem și aceste cote diferențiate pe care le practicăm. Întâi de toate, cota standard este una dintre cele mai scăzute la nivelul Uniunii Europene. Avem 19% cota standard de TVA și după aceea avem și cotele diferențiate de 9% și 5% pe care le practicăm", a spus Marcel Boloș.

Sunt necesare măsuri pentru a aduce bani mai mulți la buget, spun oficialii. "Oricât de mulți se supără la ceea ce voi spune acum... Cineva trebuie să plătească", a spus Daniel Dăianu președintele Consiliului Fiscal.

Însă o creștere a TVA-ului ar putea înseamna scumpiri la alimente, de exemplu. Românii cu venituri medii și mici ar fi cei mai mici, susțin experții.

"Eu cred că este imoral să vorbești de creșteri de TVA înainte să îți faci treaba pentru care te plătim și anume să colectezi TVA-ul pe care îl colectăm cu toții legal și pe care cei mai mulți dintre noi îl plătim, la magazin. Cineva îl fură pe drum", a spus Gabriel Biriș, expert în fiscalitate.

Instituții precum Fondul Monetar Internațional, OCDE sau chiar Banca Mondială recomandă României și introducerea impozitului progresiv pe salarii. În funcție de venit ar putea să ajungă chiar la 18%. Marile decizii vor fi luate în 2025 spun experții. Guvernanții dau asigurări că nu vor fi noi taxe și impozite anul acesta.

 

×
Subiecte în articol: taxe impozite
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close