Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Tot ceea ce atingi pe internet lasă o amprentă digitală pentru totdeauna" | Ce fac guvernele lumii şi companiile cu datele a milioane de oameni

"Tot ceea ce atingi pe internet lasă o amprentă digitală pentru totdeauna" | Ce fac guvernele lumii şi companiile cu datele a milioane de oameni

Știm deja că informațiile pe care le furnizăm în mod voluntar pe internet sunt o marfă care poate fi cumpărată și vândută celui care licitează cel mai mult în scopuri comerciale. Iată ce dezvăluie cel mai nou raport al Serviciilor Naționale de Informații din SUA în acest sens.

"Tot ceea ce atingi pe internet lasă o amprentă digitală pentru totdeauna" | Ce fac guvernele lumii şi companiile cu datele a milioane de oameni
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Iun 2023   •   19:21

Potrivit unui nou raport declasificat al biroului directorului Serviciilor Naționale de Informații din Statele Unite, cumpărătorii acestor informații sunt chiar guvernele, care fac asta prin intermediul serviciilor lor de informații.

Imaginea pe care o avem despre spionul prin excelență este, fără îndoială, cea a personajului James Bond, creat de Ian Fleming. Agentul 007 cu licență de a ucide răufăcătorii mari și bogați.

Dar, în realitate, nu există atât de mulți răufăcători, ceea ce există sunt o mulțime de spioni și nu seamănă prea mult cu Bond, James Bond.

Dacă tu crezi că spionii nu sunt interesați de viața ta de zi cu zi, să știi că există unul care te urmărește 24 de ore pe zi, tot timpul anului. Şi este în buzunarul tău. Acesta spune multor companii ce mănânci, unde dormi, cu cine te întâlnești și, de cele mai multe ori, unde te afli.

Din păcate, tot ceea ce atingi pe internet lasă o amprentă digitală pentru totdeauna.

Aceste informații sunt de obicei înregistrate de companiile cu care interacționați și apoi vândute altor companii, de obicei comerciale, interesate să vă vândă mai multe produse.

Dar toate aceste informații sunt, de asemenea, foarte valoroase pentru agențiile de informații din întreaga lume.

Un raport declasificat al biroului directorului Serviciilor Naționale de Informații din Statele Unite spune cum toate aceste informații personale aflate la vânzare reprezintă un instrument din ce în ce mai puternic pentru colectarea de informații de către serviciile sale și de către alte agenții străine.

În cazul Statelor Unite se întâmplă un lucru curios, după cum dezvăluie acum acest raport declasificat, și anume că, pentru a proteja libertățile civile ale cetățenilor săi, este obligată să catalogheze datele pe care le cumpără.

De ce? Pentru că trebuie să producă un ghid pentru a proteja aceste informații.

Şi astfel știm acum cum gestionează serviciile de informații ale țării aceste informații care sunt de vânzare, de la date telefonice până la geolocalizare.

Acestea sunt date din ce în ce mai consistente, mai ales dacă folosiți un card de credit și sunt colectate din aplicații și dispozitive, de exemplu, ceasuri inteligente sau căști wireless.

Unele voci, cum ar fi cea a senatorului democrat Ron Wyden din Oregon, solicită un fel de reglementare a modului în care companiile private continuă să ne colecteze datele și a vânzării acestor date către guvern.

Partea amuzantă este că toate aceste informații puse în vânzare, pe de o parte, ajută la spionarea țintelor interne sau externe, dar dezvăluie și vulnerabilitățile oricărei țări.

De fapt, în Statele Unite, încă din 2018, Pentagonul a interzis personalului său aflat în misiuni în străinătate să folosească dispozitive care le-ar permite să își dezvăluie locația.

×
Subiecte în articol: date personale
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close