Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Amenzi usturătoare pentru cei care merg în vacanță cu mașina! Atenție! Mașina se confiscă pentru 20 de zile dacă parcați neregulamentar

Amenzi usturătoare pentru cei care merg în vacanță cu mașina! Atenție! Mașina se confiscă pentru 20 de zile dacă parcați neregulamentar

Principalele destinații turistice ale românilor ascund capcane pentru șoferii români, iar în unele cazuri se poate ajunge până la confiscarea maşinii pentru 20 de zile.

de Laura Dinu    |    03 Iul 2023   •   16:00

Grecia

Grecia, Bulgaria, Turcia sau Croaţia, toate au particularitățile lor atunci când vine vorba de Codul Rutier. Să începem cu Grecia.

”În Grecia, o destinație foarte mult aleasă de către români, regulile de circulație sunt aceleași ca și în România, sancțiunile aproximativ identice, cu o completare că, în afară de sancțiunea în bani, există niște sancțiuni complementare. Și sancțiunile complementare chiar pot ajunge în situația în care să strice o vacanță”, explică Adrian Lazăr, consultant transporturi rutiere.

Concediile la volan au căpătat amploare în timpul pandemiei. Însă, trebuie să știți la ce să vă așteptați dacă nu respectați regulile țării unde călătoriți. Tot în Grecia, de exemplu, pentru orice regulă încălcată, vi se poate confisca mașina între 20 și 60 de zile, în funcție de gravitatea faptei.

”Dacă facem o parcare neregulamentară într-un loc care nu este amenajat pentru așa ceva, în afara sancțiunii, care este între 30 și 70 de euro, vom fi în situația de a ni se reține autovehiculul pentru 20 de zile”, spune Adrian Lazăr.

Turcia

Țineți cont de obiceiurile locale, de tradiția religioasă și de buna purtare pe stradă sau la masă, dacă mergeți în Turcia ca turist. Într-o țară musulmană și conservatoare, profund religioasă și naționalistă, regulile sociale sunt foarte importante.

”Atunci când plecăm în Turcia, regulile sunt foarte importante. Se aplică o ștampilă, de către autoritatea de frontieră, pe care se completează și numărul de înmatriculare al vehiculului. Există obligația ca, la ieșirea din Turcia, când se încheie sejurul, să iasă același conducător auto cu același autovehicul. Dacă nu se întâmplă acest lucru, controalele de frontieră inițial nu o să permită ieșirea”, mai spune consultantul în transporturi rutiere.

Circulația pe autostrăzile din Turcia se face contra unei taxe, valoarea ei fiind în funcție de distanța parcursă și de clasa autovehiculului. De asemenea, este important să știți că în această țară există și câteva reguli diferite. De exemplu, în sensul giratoriu, se aplică prioritatea de dreapta, nu de stânga, ca în România. Mai mult decât atât, turcii au și un limbaj codat pe care îl folosesc în trafic. Un claxon puternic de la cel din spate înseamnă că urmează să te depășească. Iar două claxoane scurte înseamnă mulțumesc.

Bulgaria

Altă țară, alte reguli. 

”Ca particularitate în Bulgaria ar fi că, dacă suntem depistați fără vinietă, nu se aplică amendă direct. Prima dată se aplică o taxă de conciliere. Dacă ne asumăm obligația de a părăsi teritoriul Bulgariei în acea zi, în care am fost opriți la control, vom primi o sancțiune foarte mică, aproximativ de două ori valoarea vinietei respective”, explică Adrian Lazăr. 

De asemenea, centura de siguranță este obligatorie pentru toți pasagerii din mașină, chiar și pentru cei care stau pe locurile din spate.

Croația

Iar în Croația, regulile sunt și mai stricte. 

”Particularitatea în Croația este că nu avem voie să introducem pe teritoriul acestei țări produse din carne și lapte. Și ar trebui luată în serios această regulă, și să nu le aveți la dumneavoastră, pentru că veți avea parte de un control la frontieră îndelungat”, a concluzionat consultatul. 

×
Subiecte în articol: turism reguli circulati
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close